Február a Nemzeti Színházban

A nagy sikerű MüPa-beli bemutató után február 5-től a Nemzeti Színház műsorán látható Friedrich Schiller: Ármány és szerelem című drámája Forgách András új fordtásában, Alföldi Róbert rendezésében. Szereplők: Bánfalvi Eszter, Básti Juli, Gáspár Kata, Molnár Piroska, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, Makranczi Zalán, Vásáry André m.v.

nemzeti

 

Február 11-én újra Nemzeti11! Ezen a napon 30% kedvezménnyel áruljuk a jegyeket és bérleteket. Az Andrássy úti jegyirodában 11.00-12.30-ig László Zsolt és Stohl András, a színház jegypénztárában 15.00-16.30-ig Makranczi Zalán és Mátyássy Bence, 16.30-18.00-ig Hevér Gábor várja az érdeklődő vásárlókat.

Február 20-án Kézdy György Ákombákom című előadóestjét látjuk vendégül a Kaszás Attila Teremben. Az esten barátai, Lázár Ervin, Orbán Ottó, Zelk Zoltán műveiből válogat Kézdy György.

Február 25-én, csütörtökön újra Képzett társítások - AEGON-est a Nemzetiben. Ezúttal Balázs Attila író és Bollók Csaba filmrendező lesz Alföldi Róbert vendége. Zenél: Dresch Mihály.A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája közös produkciója a Heti Válasz támogatásával:

 

Ármány és szerelem

Az Ármány és szerelem a német drámairodalom egyik legnépszerűbb, leginkább szívhez szóló színműve. Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti, és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Cselszövés, szerelemféltés, pénzéhség, intrika, tiszta eszmék, tragikus félreértések, végzetes halál.

232425_1
fotó: Gordon Eszter

 

A valóságábrázolás hitelességét és meggyőző voltát fokozza, hogy mindaz, ami a drámában történik, Schiller személyes élményén alapszik. Tiltott szerelmet érzett ő is, keserves tanulóévei a hercegi nevelőintézetben és katonai szolgálata alkalmat adtak neki, hogy megismerkedjék a fejedelmi udvar jellegzetes alakjaival.

A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája közös produkciójának különösségét az adja, hogy a mű díszletét, terét, közegét a színpadon zenélő nagyzenekar alkotja. Forgách András új fordítást készített az előadáshoz.

„Míg istenek emberibbek voltak,
Volt az ember istenibb." (Schiller)

232429_1
fotó: Gordon Eszter

 

FRIEDRICH SCHILLER: ÁRMÁNY ÉS SZERELEM
Fordító: Forgách András
Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar
Karmester: Silló István

VON WALTER, ELSŐ MINISZTER: KULKA JÁNOS
FERDINÁND, A FIA: MAKRANCZI ZALÁN
LADY MILFORD, A FEJEDELEM KEGYENCNŐJE: BÁSTI JULI
WURM, A MINISZTER MAGÁNTITKÁRA: HEVÉR GÁBOR
VON KALB, UDVARI MARSALL: VÁSÁRY ANDRÉ m.v.
MILLER, MUZSIKUS: HOLLÓSI FRIGYES
MILLERNÉ, A FELESÉGE: MOLNÁR PIROSKA
LUJZA: BÁNFALVI ESZTER
SZOPHIE, A LADY KOMORNÁJA: GÁSPÁR KATA

Jelmeztervező: Gyarmathy Ágnes
Dramaturg: Vörös Róbert
Zeneszerző: Bella Máté
Ügyelő: Géczy István, Lencsés István
Súgó: Kónya Gabriella
A rendező munkatársa: Herpai Rita

RENDEZŐ: ALFÖLDI RÓBERT

Bemutató: 2010. február 5. - Nemzeti Színház, Nagyszínpad
/Művészetek Palotája, Fesztivál Színház - 2009. október 30./


Ákombákom

„Gyors egymásutánban elhagytak barátaim. Előbb Orbán Ottó, majd Lázár Ervin. Tőle még halála előtti este el tudtam búcsúzni. Mi hárman egyidősek voltunk. Ők ketten - tőlem függetlenül - szerették és nagyon becsülték egymást. Mindkettejüktől én vettem búcsút egy-egy általuk írott remekművel.

70 múltam és eljutottam az összegzésig, amit Lázár Ervin, Orbán Ottó, Karinthy Frigyes és Zelk Zoltán műveiből állítottam össze."


Ákombákom
Variációk egy hangra, négy szerzőre, száz évre
- Kézdy György előadóestje -

Előadás időpont: 2010. február 20. szombat 19.30

Kaszás Attila Terem, Nemzeti Színház
(Kézdy György)
Egy felvonás, kb. 70 perc

 

Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben
2010. február 25-én csütörtökön 19 órától a Gobbi Hilda Színpadon

Alföldi Róbert vendége:
Balázs Attila, író
Bollók Csaba, filmrendező

Zene: Dresch Mihály - szaxofon
Sorozatszerkesztő, az estek összeállítója: Eszéki Erzsébet

Balázs Attila Újvidéken született 1955-ben, s már huszonévesen a kortárs magyar próza markáns hangú egyéniségeként tartották őt számon. 1991-ben elhagyta a szülőföldjét, a polgárháborús katonai behívó elől menekült Magyarországra. Különleges erejű, Kinek Észak, kinek Dél című regénye jelentős figyelmet keltett, kritikusok sora méltatta a sokszálú, a történelmi tudást és a mesélőkedvet remekül elegyítő könyvet, amelyben a szerző a Vajdaságról tár elénk történelmi képet. A Kinek Észak, kinek Dél 2009 őszén a Rotary Irodalmi Díjra jelölt három kötet egyike volt, majd 2009 decemberében ezért a regényért vehette át Balázs Attila a Füst Milán-díjat.

A febuár 25-i est másik vendége Bollók Csaba Balázs Béla-díjas filmrendező, aki rövidfilmjeivel és első, Észak Észak című játékfilmjével számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. Az Iszka utazása című játékfilmjéért a 2007-es Magyar Filmszemle fődíját kapta, és a film világpremierje, a 2007-es Berlinale óta számtalan hazai és nemzetközi díjat kapott. Balázs Attilával csupán egyszer dolgozott együtt: a Magyar Televízió Hajónapló című sorozatában Balázs Attila írásaiból készített filmet, ám ezen kívül számos közös pont található a világukban, például a határon túli művészetek, irodalom, alkotók iránti érdeklődés.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal a hazai dzsesszélet egyik legmarkánsabb egyénisége és legkitűnőbb előadója, Dresch Mihály szaxofonos játssza el fúvós hangszerein a saját gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk, láthatunk.

Forrás: Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása