A maratonfutók tiszteletkört futnak

Dušan Kovačević hazájában és a világon is a legismertebb szerb drámaíró. Ő írta a forgatókönyvét az Emir Kusturica rendezte Undergroundnak, de 1982-ben film készült a Maratonfutókból is, ami a jugoszláv utódállamokban igazi klasszikusnak számít.

maratonfutk_2

A Topalovics család különös, és mégis hétköznapi família. Ebben a családban nincsenek nők, csak apák és fiúk. Minden apának egy utódja, aki tovább viszi a nevet és a foglalkozást, azaz az üzletet. Öt generáció van a színpadon, huszonöttől százhuszonöt éves korig. Megélhetésüket családi vállalkozásuk, a Hosszú pihenő nevű koporsógyártó cég biztosítja. A koporsógyártás azonban csak un. fedőtevékenység; valójában a temetőből lopatják ki a használt koporsókat, és ezeket restaurálva újként adják tovább Pitton Bill segítségével. Száz év alatt közel húszezer koporsót loptak, a családi hagyományokat folytatni kell. Azonban a legifjabb Topalovics, Mirko éppen ezt nem akarja.

 

maratonfutk_20

 

Ki akar szállni az üzletből. A többiek ezt nem engedhetik, ha kell erőszakkal, ha kell erőszakkal, ha kell, csúnya szóval, de megpróbálják visszatartani. A gyereknek maradni kötelesség. Egy mindenkiért, mindenki egy ellen, mindenki mindenki ellen, egy az egyben, mindenkivel egy sem.


maratonfutk_7


Dušan Kovačević:
A MARATONFUTÓK TISZTELETKÖRT FUTNAK
Fordította: Spiró György

Maximilijan: Kéner Gabriella
Akszentje: Kőszegi Ákos
Milutin: FazakasGéza
Laki: Hegedűs Zoltán
Mirko: Csémy Balázs
Pokol Gyenka: Kántor Zoltán
Piton Bill: Körtvélyessy Zsolt
Krisztina: Zeck Juli
Olja: Bognár Gyöngyvér

Díszlettervező: Mira János
Jelmeztervező: Kiss Borbála
Zenei munkatárs: Látó Richárd
Dramaturg: Hárs Anna
Ügyelő: Domján Sándor
Súgó: Arató Andrea
Rendezőasszisztens: Frigyesi Tünde

Rendező: Réczei Tamás

Bemutató: 2010. január 29-én, este 7 órakor a Ruszt József Stúdió Színházban


maratonfutk_12


Fotók: Walter Péter
forrás: Kecskeméti Katona József Színház

süti beállítások módosítása