Újravágva

Bozsik Yvette rendező, koreográfus a Lány, kertben sikere után ismét saját életét, pontosabban saját munkáit, pályáját veszi górcső alá és egy izgalmas koreográfia formájában gondolkodik el arról, hogy mi lett volna, ha...

ujravagva400

 

Pontosabban: mi lenne, ha egyszer mai tudásunkkal és érzéseinkkel életünket, munkáinkat újrajátszhatnánk, újravághatnánk? Lehet, hogy amit kihagytunk, értékesebb annál, amit megtettünk? A magyar kortárs táncélet egyik legmeghatározóbb és legkülönösebb alkotója visszatér a Trafóba.

„Bozsik Yvette több mint tizenöt éve folyamatosan kacérkodik irodalmi, zenei és tánctörténeti klasszikusokkal" - írja Rényi András esztéta. A koreográfus ez alkalommal saját pályájára tekint és eddigi munkásságának különböző okokból, önként vagy kényszerűségből kimaradt jeleneteit idézi fel, értelmezi át és dolgozza át. Ezekből a mozdulatmozaikokból építkezik az új darab.

Bozsik Yvette az Állami Balettintézetben szerzett diplomát, itt kezdte táncosi pályáját, de hamarosan a klasszikustól az avantgarde irányába indult. 1984-ben Árvai György képzőművésszel megalapították a Természetes Vészek Kollektívát. Számos közösen készített, radikálisan új formavilágot teremtő munkájuk aratott nemzetközi sikert. 1992-ben Bozsik önálló alkotói útra lépett, egy év múlva leszerződött a Katona József Színházhoz és ugyanebben az évben alapított saját társulatot. A társulat azóta az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese. Minden évben tartanak bemutatót a Katona József Színházban, Trafóban vagy a Nemzeti Táncszínházban. Bozsik Yevette színházzal, filmmel is foglalkozik a Vakvagányok című film főszerepéért a legjobb színésznőnek járó díjat is kiérdemelte. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Halász Péter vagy John Lurie. Számos díja után, 2006-ban elsőként vehette át kortárs táncművészként a Kossuth díjat. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfusképző tanszékének vezetője.

Bozsik Yvette Menyegző című koreoráfiája 2009 februárjában elnyerte a 2008-as esztendő legszínvonalasabb, lekiemelkedőbb kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf Díjat. Az elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

 

Bozsik Yvette Társulat: Újravágva

Előadók: Bozsik Yvette Társulat és vendégei
Zene: Philippe HERITIER
Tér: VATI Tamás
Fény: PETŐ József
Jelmez: JURISTOVSZKY Sosa
Asszisztens: KRAUSZ Alíz, VISLÓCZKI Szabolcs
Kreatív producer: IVÁNYI Marcell

Koreográfus: BOZSIK Yvette

Bemutató: 2010. január 28-30. 20.00

Támogatók: NKA, OKM
Jegyár: 2200 Ft, diákjegy: 1700 Ft, Trafó bérlet és a Kortárs Táncpremierek bérlet érvényes!
Jegyek a helyszínen, és a www.trafo.hu oldalon kaphatóak.

forrás: Trafó

süti beállítások módosítása