A marslakók második inváziója

Robbanásokkal kísért éjjelen megváltozik az élet a kisvárosban, gyökeresen megváltoznak a gazdasági-politikai elvek, irányok. Állítólag a marslakók foglalták el a földet, mire hőseink vérmérséklet szerint reagálnak...van, aki lázad, van, aki a lehető leggyorsabban alkalmazkodik. S miközben megtudjuk, van-e marslakóknak tetoválásuk és, hogy mire is való igazából az ember gyomornedve; kirajzolódik előttünk egy kisszerű, mindent csakis az anyagi biztonsággal mérő társadalom képe, melyben végül mindenki besimul a rendszerbe.


mars_1_k

 

„Marslakók nem létezhetnek, mivel a Marson nincs élet. Ez tudományos tény."
És mit szól a tudomány a marslakók tetoválásához?

 

 

Vécsey Kamarateatrum:
A marslakók második inváziója
Arkagyij és Borisz Sztrugackij regényéből színpadra alkalmazta Barabás Tamás

Alkotók:
Barabás Tamás
: phoibosz Apollón, nyug. tanár
Lévai József: Mürtilosz, szomszéd
Szendrei Szabolcs: Pantarhei, rendőr
Jávor Balázs: Nikosztrátosz, hivatalnok; Kharón, Apollón veje

Előadás időpontok:
2010. február 2., 20:00
2010. február 3., 20:00


Helyszín:
Bakelit M.A.C.

 

Interjú Barabás Tamással

- Február 2-án és 3-án a Vécsey Kamarateátrum A marslakók második inváziója című előadását láthatjuk a Bakelit Multi Art Centerben. Huszonhét éve működik a társulat, több klasszikust és modern klasszikust játszottatok, mint például Csehovot, Hrabalt, Pirandellot, Rejtő Jenőt. Az új darab két szovjet sci-fi író, Arkagyij és Borisz Sztrugackij művének adaptációja. Miért pont az ő művüket választottad?

Barabás Tamás: Az előadás alapjául szolgáló kisregényt kamaszként olvastam először. Már akkor is furcsának találtam a könnyedségét, amivel a témájához viszonyul. Aztán időről-időre újra kikölcsönöztem (éljenek a községi könyvtárak!), és egyre inkább belehabarodtam. Tavaly pedig - miután két-három darabtervünk is dugába dőlt női szereplő(k) hiányában - elővettük, és sikerült belőle létrehoznunk az utóbbi évek legproblémamentesebb Kamarateatrum előadását.

- A történetet olvasva, tükröt is állít a mű az akkori kor (történelmi) szellemének, a korábbi előadásaitokból készült felvételeken is látható ez a fricska. Célod volt ezt is megmutatni, most 2010-ben?

Barabás Tamás: Darabbéli mondattal válaszolok: „Minden megismétlődik." Bővebben? Másként viszonyulunk a világhoz, mint a kezdetekkor. Kamaszként nagy feladatokat akartunk magunknak, általában felnőttebb történetekben, ma pedig jobban esik a saját korunk kérdéseit, problémáit megfejteni.

- A sci-fi mindig is megmozgatta az emberek fantáziáját. Szerinted megállja helyét a színpadon is?

Barabás Tamás: Az eddigi előadások alapján igen. A közönség - szerencsénkre - érti/érzi a darab groteszk és kritikusabb színeit is. Általában igaznak gondolom, hogy épkézláb, emberi történetek megállják a helyüket a színpadon is, ha a színészek hitelesíteni tudják az ábrázolt figuráikat. Nekünk ez ebben az előadásban, úgy tűnik sikerült.

Az interjút készítette: Boldizsár Ági
Forrás: Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása