Bárány Boldizsár

A Radnóti Színház harmadik bemutatóját mindenki nagy izgalommal várja, hiszen sokat kellett várni arra, hogy újra mesejáték kerüljön színre a Radnóti színpadán. Szabó Magda Bárány Boldizsár című meséje Őri Rózsa ötlete nyomán és rendezésében valósult meg.

6

 

Interjú Őri Rózsával

- Honnan jött az ötlet, hogy a Bárány Boldizsárból mesejáték legyen?

Őri Rózsa: Életem első olvasmányélménye volt a Bárány Boldizsár. 1958-ban adták ki a könyvet, és egyszer egy karácsonyra megkaptam. Én akkor pár éves lehettem, és nagyon megszerettem, mindig ezt olvastam.
Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy színpadra kellene állítani, és most lehetőséget kaptam Bálint Andrástól, hogy megrendezhessem. Kovács Krisztina dramaturggal munkához láttunk, és Kriszta átírta a verses mesét színdarabbá, szerintem remekül.

- Mit szeretsz ebben a mesében?

Őri Rózsa: Ez egy egyszerű történet, de közben fordulatos és izgalmas is, sok humorral fűszerezve. A főhős, Bárány Boldizsár, a darab végére rájön - és eközben a gyerekekkel is megérteti -, hogy mit szabad és mit nem lehet tenni az életben, hogy csak olyat szabad csinálni, amivel másnak nem okozunk kárt, mást nem bántunk meg vele. Ez a mese arról szól, hogy ha rosszat cselekszel, annak következménye van, és a rosszat neked magadnak kell jóvá tenni, és ez egy nehéz, kellemetlen feladat.

39
Frank Annamária 6 éves

 

- Melyik korosztálynak szól majd az előadás?

Őri Rózsa: Talán leginkább a négy-tíz éveseknek, de reményeim szerint a gyerekekkel érkező felnőttek is jól fognak szórakozni.

- Nem féltél az eltelt évek alatt, hogy valaki más megcsinálja?

Őri Rózsa: De igen, főleg amikor zöld utat kaptunk Bálint Andrástól, és elkezdtünk dolgozni, akkor féltem a legeslegjobban, hogy valaki le fog előzni az utolsó pillanatban.

33
Reviczky Marcell 9 éves

 

- Régi vágyad volt az is, hogy a Bárány Boldizsár zenés mesejáték legyen?

Őri Rózsa: Kezdetben talán nem gondoltam erre, de most egészen biztosan éreztem, hogy zenés mesét kell csinálni. Egyértelmű volt, hogy a Vodku együttes tagjai - akik a Cseresznyéskerttől fogva gyakorlatilag háziszerzői lettek a színháznak - írják a zenét. A zenekar nagy lelkesedéssel fogott neki a munkának, és most már javában folynak a zenei próbák, a daltanulások.

- A mese szereplői állatok. Milyen lesz a díszlet és a jelmez?

Őri Rózsa: Hosszasan kerestem díszlet- és jelmeztervezőt és megtaláltam egy lelkes fiatalembert, Cziegler Balázst. Látványos, szép díszletet és jelmezeket tervezett, olyat, ami - reméljük - elvarázsolja a gyerekeket.

 

56
Fekete Anna 10 éves

 

- Kik fognak játszani az előadásban?

Őri Rózsa: Négy színész fog benne játszani, de mivel rengeteg szerep van ebben a mesében, a többit a Vodku együttes tagjai és a színház műszaki dolgozói fogják eljátszani. Mindenki nagy örömmel tanulgatja a dalokat és a prózai részeket.

- Életed első rendezése lesz a Bárány Boldizsár...

Őri Rózsa: Izgulok is. De azt gondolom, hogy ezalatt a harminc év alatt, amit színházban eltöltöttem rendezőasszisztensként, már annyi rendezővel dolgoztam, annyi félével, annyi műfajban, hogy ugyan nem végeztem el a főiskolát rendezőszakon, de komoly szakmai gyakorlat volt számomra a színházban eltöltött három évtized.

- Gyerekdarabokban is dolgoztál?

Őri Rózsa: Főleg a győri színházban - ahol a Radnóti előtt 9 évig voltam tag -, de a Radnóti Színházban is dolgoztam a Micimackóban. A Micimackó óta nem volt gyerekelőadás ebben a színházban, és ennek már több mint tíz éve.

 

71
Erős Hanna 10 éves

 

- Az unokáidat beavattad a Bárány Boldizsárral kapcsolatos terveidbe?

Őri Rózsa: Négy unokám van, és az ötödik is mindjárt megszületik. A négyből egy még pici, de a másik három már nagyon várja, hiszen kívülről ismerik ezt a mesét.

- Hogyan fogadta a társulat, hogy most egy mesedarabot fog a színház bemutatni?

Őri Rózsa: Mindenki nagy izgalommal várja a bemutatót. Gyerekdarabot próbálni mindig különös varázs és nagy kihívás. A gyerekek azonnal jelzik, ha valami nem tetszik.

- Miért fontos gyerekdarabot játszani?

Őri Rózsa: Egyrészt előbb-utóbb a gyerekekből lesz a színház felnőtt közönsége. De ami ennél is lényegesebb számomra: szeretném, ha a gyerekek látnának valami egyszerű, közérthető és szívhezszóló történetet, ami érzelmileg is hat rájuk, és segít eligazodni ebben a bonyolult világban.

 

17
Marton Dóra 9 éves

 

Szabó Magda: BÁRÁNY BOLDIZSÁR
- zenés mesejáték két részben -
színpadra alkalmazta: Kovács Krisztina

Bárány Boldizsár: KLEM VIKTOR
Bertalan, az édesapja: SCHNEIDER ZOLTÁN
Borbála, az édesanyja: MARJAI VIRÁG
Márton kapitány; Nyúl Tanító Úr; Mókus doktor: ADORJÁNI BÁLINT


Valamint:
a VODKU EGYÜTTES (Bede Sarolta, Bata István, Szabó Árpád, Takács Szabolcs),
Ádám Erika, Andrási Kata, Bóné József, Daróczi Gabriella, Kecskés Mihály,
Kovács János, Matusz Gergely, Tóth Sándor

Dramaturg: Kovács Krisztina
Díszlet-jelmez: Cziegler Balázs
Jelmezfelelős: Dudás Zsuzsa
Maszk: Haraszti Janka
Koreográfus: Katona Gábor
Zene: Vodku együttes


Rendező: ŐRI RÓZSA

Bemutató: 2010. február 6.

60
Gál Antónia 9 éves

 

A cikkben szereplő gyerekrajzok az előadáshoz kapcsolódóan meghirdetett rajzpályázatra beérkezett pályaművek.
További rajzok a Radnóti Színház honlapján  >>>


Mint a hó, fehér a gyapja,
van cipője, zöld kalapja,
vállán uzsonnáskosár, iskolába
mégse jár.
csak a réten, erdőszélen kerek tónál, faluvégen meg az erdő hűvösében futkos, kóricál, Boldizsár Boldizsár, Bárány Boldizsár.


Szabó Magda népszerű meséje egy olyan bárányfiúról szól, aki nem szeret iskolába járni, és mindig borsot tör mások orra alá. A sok rosszaságot Bárány Boldizsár izgalmas kalandok során próbálja meg jóvá tenni. A kedves állatfigurák tanulságos történetének zenés színpadi változatával most először találkozhatnak a gyerekek.

Forrás: Radnóti Színház

süti beállítások módosítása