Elnöknők; Sóska, sült krumpli

Közép-Európai Színházi Szomszédolás - ebben az évadban ezt a jelszót tűzte zászlójára a Békés Megyei Jókai Színház. Minden hónapban egy-egy környező ország színházművészetének, irodalmának legjelesebb képviselői érkeznek Békés megyébe, hogy bemutassák szomszédaink kultúráját.

Elnknk2

 

Az évad közepén, túl számos sikeres bemutatón a Békés Megyei Jókai Színház úgy döntött, ezek az értékek érdemesek arra, hogy szélesebb körben is megismerjék őket. Így szomszédolásra adta a fejét, de most kivételesen vendégként. Az osztrák kultúra havának bemutató előadásaként decemberben Werner Schwab rendkívül izgalmas, érdekes, s nem csupán születésének időszakában felkavaró darabját, az Elnöknőket vitte színre a teátrum. S nemcsak a darab érkezett Ausztriából, hanem a rendezőnő is Dorotty Szalma személyében, aki a három nő eltorzult világát nőként különös, bizarr hatással közelítette meg. Február 10-én ezzel az előadással várja a Békés megyei teátrum a fővárosi közönséget a Centrál Színház színpadán három kiváló színésznő - Dobó Kata, Kara Tünde és Bede Fazekas Annamária - előadásában.

 

Elnknk

 

A tavalyi évad egyik legsikeresebb stúdiószínházi produkciója, Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című előadása pedig február 9-én az Új Színházban várja az érdeklődőket. S hogy az irodalom se maradjon le a palettáról, a teátrum mellett működő Bárka című irodalmi folyóirat estjén Csoóri Sándor mesél versekről, irodalomról, az életről.

Csoóri Sándor érdemeinek sorát nem kell bemutatni az irodalomszerető közönségnek. 2010. február 9-én 17 órától az Új Színházban találkozhatnak az irodalombarátok, a Békés Megyei Jókai Színház és a Bárka szerkesztősége a BÁRKA 2010. évi 1. számának bemutató estjének díszvendégeként. Az esten olyan neves írók társaságában mutatják be a folyóirat legújabb kiadását, mint Csehy Zoltán, Darvasi Ferenc, Ekler Andrea, Iancu Laura, Tóth Krisztina, Tóth Erzsébet, Zalán Tibor, valamint Szabó Tibor Benjamin. Az irodalmi találkozó házigazdájának szerepét Elek Tibor, a lap főszerkesztője vállalta magára. Az esten közreműködik Bartus Gyula, a Békés Megyei Jókai Színház művésze, valamint Tóth Péter zongoraművész. A vendégeket Domokos László, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke köszönti.

Az irodalmi est után 19.00 órától Egressy Zoltán: Sóska, sült krumpli című komédiáját nézhetik meg Koleszár Bazil Péter rendezésében. Egressy Zoltán színpadi játéka iróniával, humorral, szarkazmussal fűszerezett dráma. Adott három férfi - egy síp, két zászló - és Meccs. Egyiküket megrészegíti a Szappan illata, a másik túlcsorduló érzelmeit a Költészet oltárán áldozza, míg a harmadik fiatal, sikeres, mindent elér, amit akar. Majdnem mindent... Az öltöző a Titkok tudója.

 

img_7931

 

Másnap a Centrál Színházba költözik át a Békés megyei teátrum, ahol 19.00 órától Werner Schwab: Elnöknők című drasztikus komédiáját láthatják Szalma Dorotty rendezésében, Dobó Kata, Bede Fazekas Annamária és Kara Tünde főszereplésével. Három nő a négy fal közé zárva él, ami nemcsak bezár, de kizár is - kizárja a társadalmat az életükből az elvárásaival, a szabályaival, a fékeivel, a realitásával együtt. Valamikor jobb sorsban élhettek, de a nyomorukból már sosem kerülnek feljebb. Álmodoznak, s hozzá isznak. Elképzelt szórakozóhelyen történeteket képzelnek el maguknak, és boldogok ezekben. Ketten férfiakkal táncolnak, szerelmes csókokat váltanak, a harmadik vécéket látogat sorra, mert abban leli föl a gyönyörét. Egyetlen esélyük az álmodozás, önmaguk becsapása. S amikor a harmadik belerondít a másik kettő álomvilágába, mindegy eldugítva ezzel a lefolyóikat... hát ... nem mindennapi eseménynek lehetünk tanúi. A darab nem ígér könnyed szórakozást, de garantáltan megszólítja, megérinti a nézőket.

A Békés Megyei Jókai Színház is csatlakozott a megyei önkormányzat nemes kezdeményezéséhez, mely a Békés megyei állami gondoskodásban élő gyermekek megsegítéséért szólít fel összefogásra. Az előadások bevételét a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ lakói számára ajánlják fel.

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása