Krízis, rendszerváltás, színház

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kerekasztal-beszélgetést rendez Krízis, rendszerváltás, színház - Társadalmi felelősségvállalás a V4 országokban címmel.

oszmi_300

A rendszerváltás szó húsz évvel 1989 után is meglehetősen divatos. Ez persze egy érett és élénk társadalmi dialógus jele is lehetne, melynek során a módosuló jelentésével szembesülő nemzetállam értelmezi és újraértelmezi saját múltját. A krízis akkor válik drámaivá, ha a rendszerváltás, mint szimbólum oly sok jelentésárnyalatot kap, hogy súlytalan halmaz-kifejezéssé züllik, melynek kizárólagos értelmezésért ádáz harc dúl politikai, társadalmi csoportok között. Pontosabban ha a fogalom kisajátító és gyakran arrogánsan evidens használatai elfedik azt a sejtést, hogy elmúlt a múlttal való „talákozás" egyik termékenynek ígérkező pillanata, elszalasztódott a szembenézés a „létező szocializmus" rendszerével.

Ebben a tapasztalatban osztoznak a visegrádi országok szakemberei. De osztoznak-e?

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által szervezett, a Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló, három napos nemzetközi workshop többet közt erre a kérdésre is keresi a választ. A V4 országokból érkező kutatók elsősorban a színház szempontjából vizsgálják a kortárs társadalmakban, kultúrákban égető kérdéseket: a művészet és közönség viszonyát, a színház felelősségét, társadalmi szerepvállalását, az Európai Unió okozta változások hatását, a nemzetállam lassan, de egyértelműen átalakuló fogalmát, a nacionalizmus problémáját.

A rendezvény célja, hogy párbeszédbe vonja a hasonló közelmúlt-tapsztalattal rendelkező országok színházi szakembereit és a közös gondolkodás feltételeinek megteremtésével csatlakozzon a „létező szocializmus" rendszerének vizsgálatát a jelen szempontjából elengedhetetlenül fontosnak tartó kezdeményezésekhez.


A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Joanna Krakowska (Lengyel Tudományos Akadémia), Danuta Kuźnicka (Lengyel Tudományos Akadémia), Petr Oslzlý (Brnoi Színházi Központ), Korpics Gertrúd (Pozsonyi Egyetem), Ewa Hevelke (Lengyel Színházi Intézet), Michal Januszaniec (Lengyel Színházi Intézet), Rév István (OSA Archívum), Lovas Zoltán (MTI), Andreas Schmidt-Schweizer (MTA Történettudományi Intézet)


A rendezvény ideje és helye:
2009. október 2. (péntek) 16.00
Bajor Gizi Színészmúzeum, 1123 Stromfeld Aurél utca 16.
A rendezvény az október 1-én induló, három napos nemzetközi workshop része -
további információért kérjük látogasson el a szinhaziintezet.hu honlapra.

Forrás: OSZMI

süti beállítások módosítása