Szakállszárító

Irodalmi kabaréra invitáljuk a közönséget a Spinozába. A Szakállszárító („Ház előtti kis pad vagy tereferélésre használt hely" - Magyar Értelmező Kéziszótár) kortárs írók verseiből, kisprózájából, jeleneteiből fűz össze hetvenpercnyi, olykor zenés-énekes gyönyörűséget. Négy színész mutatja magát az első pillanattól az utolsóig főszerepben, legfeljebb a szapora nevetések közben fújhatják ki magukat kicsinyt.

IMG_8322

 

Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba, maguk választotta nevükön a Pitymalló Kesely, eddig is temérdek sikeres előadást írt, szerkesztett, rendezett a Spinoza színpadára.

A sort a Legénytoll indította, még 2002-ben. Az ifjú jelesek irodalmi kabaréja öt éven át fénylett állócsillagként a kabarék egyébként gyorsan forduló egén, s akik jegyet váltottak rá, bizony szerencsés csillagjegynek jutottak birtokába. A sort a Hacsak és Sejó folytatta, amelyben a szerzőpáros színészi adottságait is megmutatta. A kuplékirály egyszerre vidám fölhajtás és tisztelgő főhajtás volt, utóbbi a századelő kabaréjának virtuóz szerzője, Weiner István előtt. A Brontë-k című lápi idillt a későbbi Hoppart-társulat öt tagja vitte sikerre. A három évvel ezelőtt indult Udvariatlan szerelem a középkori pajzán líra friss fordításaiból szemezgetett, a közönségével.

IMG_8744

 

És ezek után érkezünk a Szakállszárítóhoz, az örökifjú jelesek irodalmi kabaréjához.

A szerzők zöme ismerős lehet ama nevezetes Legénytollból: a Pitymalló Kesely írópárosa mellett (drámaköteteik Rostáltatás a magtárban és A passzív apaszív címen jelentek meg) az azóta két önálló s egy fordításkötettel (Manócska meghal; 1001 magányos rinocérosz, illetve Trifladisznó) jelentkezett Havasi Attila, a dalszövegeit A karácsondi út című kötetben kiadó Keresztesi József, a gyerekirodalomtól a felnőtt irodalomig ívelő Kiss Ottó (A terepasztal lovagjai, Javrik könyve, A nagypapa távcsöve) jussolnak újabb diadalra. Melléjük nemcsak Karafiáth Orsolya (A Maffia-klub; Cigánykártya) kaszálja újabb területen a babért, de reflektorfényt lát Halmai Tamás is, s a szobrászként közszeretett Molnár Péter Salamon, aki, lám, egyszerre poétát faragott magából.

 

IMG_8369

 

S akik mindezt világgá kiabálják? Fekete Linda még az Udvariatlan szerelemben tartott egyensúlyban s kordában három szenvedélyes férfit, énekesnőként ezt míveli a Rio Brasil tagjaival is egy-egy brazil hevű koncertjükön - ha nem éppen a Budapesti Kamarában játszik. Holecskó Orsolya A kuplékirályban vált önmaga vetélytársává egy hajdani zongoristáért - idáig a zalaegerszegi Hevei Sándor Színházban lehetett látni, áprilistól a Madách Színház deszkáit igazítja a talpa alá a Diploma előtt című vígjátékban. Csórics Balázs, a József Attila Színház fiatal színésze, ahogyan az Udvariatlan szerelemben, most is zeneszerzőként, zenészként, színészként meggyőző s megnyerő egyszerre. Míg Zámbori Soma, ki a társaságból egyedül debütál most a Kesely színpadán, amúgy a Budapesti Kamarában fordul elő legsűrűbben, régi versmondói virtusáról fújt le holmi láthatatlan porszemeket.

 

IMG_8725

 

Akik jártasak a Spinozában, tudják: kicsi a színpad, de nagy a zongora; szűken ülünk, de bőven mosolygunk. S ahogyan az eddigi Kesely-produkciók, várhatóan ez sem jelenik meg DVD-n, úgyhogy már csak ezért is megéri élőben alélni.

 

IMG_8535

 

Szakállszárító
Örökifjú jelesek irodalmi kabaréja

Karafiáth Orsolya, Halmai Tamás, Havasi Attila, Keresztesi József,
Kiss Ottó, Molnár Péter Salamon
és saját írásaikból válogatták: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba
Előadják:
Csórics Balázs, Fekete Linda, Holecskó Orsolya, Zámbori Soma
Zene: Csórics Balázs
Rendezte: Győrei Zsolt

Bemutató: 2010. március 6. 18 óra
Azután pedig: 2010. március 18. 19 óra
Helyszín: Spinoza - 1074 Budapest, Dob utca 15.
(06-1) 413-7488 http://www.spinozahaz.hu

fotók: Papp Szilvia

süti beállítások módosítása