Bérházi rémbohózat

Kortárs magyar drámát mutat be pénteken, illetve szombaton a nagyváradi színház Szigligeti Társulata. Parti Nagy Lajos Mauzóleum című darabját Szabó K. István rendezésében láthatja a közönség. Március 5-én, pénteken 19 órától az előbemutatóra (Aranybérlet), 6-án, szombaton szintén 19 órától pedig a bemutatóra (Szigligeti Ede-bérlet) kerül sor.

mauzoleum_probafoto_122

 

Parti Nagy Lajos a '90-es évek közepén a budapesti Katona József Színház felkérésére írta a Mauzóleumot. Mint monta, a darabot egyrészt ez a felkérés hozta létre, másrészt valamiféle kíváncsiság, hogy mit csinálnak a prózabéli hősei a színpadon, „a mindennapi műnyelvük" hogyan működik ebben a közegben. A Mauzóleum helyszíne egy pesti bérház, amelynek alagsorában egy bűnöző holttestét próbálják elégetni titokban. Ez a titok irányítja a cselekményt, miközben megjelennek előttünk a ház lakói, mind védtelen, elesett, kiszolgáltatott ember.

mauzoleum_probafoto_088

 

Az előadás rendezője, Szabó K. István a következőképpen fogalmaz: „Az egymásrautaltság frusztráló dolog, főképpen, ha abban nincs nyoma a szolidaritásnak, az embertársi minőségnek. Ami bénító hatással van a kis közösségre, az a cselekvésképtelenség. A cukrászati incidens ennek az állapotnak a kinagyításában segít. Nincs hova szertefutni, mert konkrét célok sem fogalmazódtak meg. Ezek az emberek önmaguk és egymás rabjai. A bezártság fizikai állapota nagyszerű kibontakozási lehetőséget biztosít a lelki szárnyalásnak: vágyálmok ütköznek meg zajos csatákban, sebek szakadnak fel, vérzik a szív. Bár, itt már minden nyílt titok."

 

mauzoleum_probafoto_099

 

Az előadás szereplői: Kardos M. Róbert, Herman Ferenc, Dobos Imre, Pál Hunor, ifj. Kovács Levente, Tóth Tünde, Hajdu Géza, Dimény Levente, Kiss Csaba, Firtos Edit, Jankovics Anna, Csíky Ibolya. A díszlet- és jelmeztervező Kiss Borbála, a zenét Horváth Károly szerezte.

A szombati bemutató előadást román nyelvű feliratozással láthatja majd a közönség.

forrás: Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata

süti beállítások módosítása