MGP: Tóbiás, a tejesember

Gergely Viola fordításában fenti címmel ismertem meg Sólem Alechem töredékes regényét, életképfüzérét. A jiddisül író orosz elbeszélő legnevezetesebb meséből-álomból-valóságból összeszűrt alakja időt álló irodalmi sikere. Az elmúlt század elején ő maga készítette első színpadi változatát.

IMG_2876

 

Roland Dobrusin is dramatizálta a tejesembert. Készült belőle néma és hangosfilm. Elsöprő siker 1964-től New Yorkban, az Imperialban Hegedűs a háztetőn minden Broadway-furfanggal elkészített musical-változata. 3.242 előadás után újabb és újabb felújítások. Világszerte kasszarengető, megkönnyeztető fogadtatás. Jerry Bock zenéjét Silló István vezényli most a Vígszínházban. Igyekszik követni vagy utolérni a zenekarral az énekléshez nemigen szokott együttest. Beleillesztették a Szól a kakas már... kezdetű népdalt. Ami lehet, hogy nem is népdal, mert Taub Izsák Ezekiel nagykállói haszid csodarabbi gyűjtötte, vagy írta, vagy csak egyszerűen kedvenc nótája volt.
Eszenyi Enikő végezte el a színpadra állítást Khell Csörsz táncosoknak elég helyet adót terében. A háttérben össze-vissza úszkálnak idillikusan bizonyos bárányfelhők. Ugyanolyan kevés leleménnyel mozognak balra-jobbra, jobbról-balra, mint a beállított táncféleségek.

IMG_3092

 

A tejesember Hegedűs D. Géza. Bivalyerős férfi húzza-húzza lesántult lova helyett a tejtermékeket házakhoz szállító kordét. Eredetileg hét lánya volt. Joseph Stein librettója beérte néggyel (az eleven Láng Annamária, az érzelmes Kovács Patrícia, és még két lány). A tejesember egymás után veszti el gyermekeit. Elveszti reményét dús kiházasításukban. Elveszti bizalmát, hogy az Úr némi jövedelemhez segíti egyszer. Végül elveszti házát, benne lakhatási jogát. Elveszti hazáját. Hegedűs elkerüli a népszínműves részletezést. Biztonsággal átlépi a megríkatást célzó nemtelen eszközöket. Robotban-viszontagságokban megedzett férfit mutat. Nem népi szoborhőst. Inkább biblikus figurát. Biztonsággal veszi a dalbetétek kihívásait. A legszívfacsaróbb helyzetekben is megőrzi emberi méltóságát. Jó társa ebben az érzelmeskedéstől tartózkodó, hosszú ideje legjobb formáját mutató Igó Éva.

 

IMG_2913

 

Venczel Vera talán egyetlen mondatot sem szól, de igen erőteljesen van jelen a színpadon. S amikor felnéz: biztosak lehetünk benne - túllát a csillagokon is. Pap Vera a bemutatóra még nem igazán készült el a házasság-szerzőnővel. A nagymama kísérteteként azonban meggyőző jelenés. Szemenyei János kedves, riadt szabósegéd. Fesztbaum minden egyes hangzója most is érthető. Pápai Erika hangja légtornászként a zsinórpadlásban bukfenceztetve is élesen szól. Dengyel Ivánban a tisztesség küzd az alkohollal. Sarádi Zsolt nyílt, derék fickó. Harkányi a bölcsen sunyi, hivatalától elragadtatott, agyér-elmeszesedéses rabbi.

A Vígszínháznak sokáig nem lesz jegyeladási gondja.

MGP
fotók: Takács Zsolt | foto.szinhaz.hu

süti beállítások módosítása