Téli temetés

Újabb nagytermi bemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Színház: Hanoch Levin Téli temetés című börleszkjét Elie Malka franciaországi rendező viszi színre. A bemutató, amelyre március 19-én, pénteken este 7 órától kerül sor a színház nagytermében, egyben magyar nyelvű ősbemutató is: a Téli temetést a színház felkérésére Borgula András fordította magyar nyelvre.

Teli_temetes02

 

Hanoch Levin neve nem ismeretlen a kolozsvári közönség számára, hiszen 2006-ban szintén Elie Malka rendezte meg Levin Jákobi és Lájdentál című zenés komédiáját. Hanoch Levin (1943-1999) izraeli költő és drámaíró egyedülálló drámai és színházi nyelvezetet dolgozott ki. Darabjaiban Levin visszatér az egyetemes mítoszokhoz, hogy feltárja az emberi lét és szenvedés elemi mintáit. A mindennapi helyzetekről lehámozza a mázt, feltárva az emberi létezés meztelenségét: a sebeket, a megaláztatást, a fájdalmat, a szégyent. Levin darabjainak méltatásai mindenekelőtt a társadalmi állásfoglalást, egyedi nyelvezetet, és főleg az erőteljes, nyers, önsajnálattól teljesen mentes erőszakot és a végtelen gyöngédséget, az együttérzést, a kifinomult spiritualitást emelik ki.

A Téli temetésben a figurák és a cselekmény egyaránt végletes és groteszk, a helyzetek abszurdak. A darab középpontjában Lácsek Bobicsek (Bogdán Zsolt) agglegény áll, aki édesanyja, Álté Bobicsek (Senkálszky Endre) halálának hírét próbálja kétségbeesetten közölni nénikéjével, Srácjával (Panek Kati) és bácsikájával, Rásesszel (Bíró József). A rokonság azonban épp aznap készül férjhez adni Srácja és Rásesz egyetlen lányát, Velvécját (Pethő Anikó). A vőlegény, Popocsenkó (Bodolai Balázs) és szülei (Cickéjvá - Péter Hilda, Baraguncele - Bács Miklós) szintén a jeles napra készülnek. Hogy ne kelljen tudomásul venni a szomorú hírt és elhalasztani az esküvőt, a két család menekülőre fogja. A csodálatos út során sportolókkal (Salat Lehel, Orbán Attila), egy buddhista szerzetessel (Senkálszky Endre), sőt, a Halál Angyalával (Balla Szabolcs) is találkoznak, miközben végig nyomukban lohol az eltökélt Lácsek Bobicsek és Kipernáj professzor (Keresztes Sándor), a kotnyeles szomszéd. Sikerül Lácseknek beváltani az igéretét, hogy az egész család részt vesz majd a temetésen, vagy egyedül kell állnia a sír mellett? És ami talán még fontosabb: megtalálja élete társát az esküvőn megismert Psosicjá (Györgyjakab Enikő) személyében?

Teli_temetes01

 

A kolozsvári társulattal másodszor együtt dolgozó Elie Malka franciaországi rendező Izraelben született, színházművészetet tanult, majd különböző színházi iskolákban tanított. 1979-ben kinevezték az izraeli Habimah Nemzeti Színház aligazgatójává, majd a haifai színház igazgatói pozícióját töltötte be 1990-ig. 1991 és 2007 között a párizsi székhelyű Európai Színházi Unió (UTE) igazgatója volt. Elie Malka tagja volt az Európai Színházi Díj, az Onasszisz-díj a Kortárs Drámairodalomért, valamint a belgrádi BITEF Fesztivál zsűrijének. A francia Művészeti és Irodalmi Rend tiszti fokozatú kitüntetettje.


Az előadás díszlet-, jelmez- és fényterve Bernard Michel munkája, zenei összeállítás Brahms műveiből: Jérôme Rigaudias, a rendező munkatársa: Kovács Kinga. Az előadás létrejöttét a Szülőföld Alap támogatta.

A nagytermi előadás időtartama: 2 óra egy szünettel, jegyek már kaphatók a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 között, telefon: 0264-593468.


süti beállítások módosítása