Halász Péter - Szellemidézés

A Halász Péter - Szellemidézés elnevezésű programsorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, március 19-20-21-én, a Műcsarnok teljes területén kerül megrendezésre. A háromnapos eseményen egykori alkotótársai tisztelegnek a négy éve elhunyt színházi rendező, színész, író, filmrendező Halász Péter előtt.

 


HALÁSZ PÉTER - Szellemidézés
Műcsarnok - 2010. március 19-21.

Teljes program >>>

 

Halász Péter gyógyíthatatlan betegségére váratlanul, a később a 37. Magyar Filmszemle fődíját elnyerő Herminamező - Szellemjárás forgatása alatt derült fény. Ekkor döntötte el, hogy munkatársait megkéri élete hátralevő részének minél részletesebb dokumentálására, illetve teljes életművének 24 órás (!), filmes feldolgozására. Műfaji és stílusbeli megkötéseket - szokásos nagyvonalúságával és mély humorérzékével - nem tett, az elkészülő film megítélését teljességgel majdani nézőire bízta. Halála előtti utolsó előadása, a budapesti kulturális élet egyik rá jellemzően nagy hatású „happeningje" a Műcsarnokban rendezett saját ravatalozási ünnepsége volt. Péter koporsóban fekve hallgatta végig pályatársai, tisztelői, barátai gyászbeszédét, nézte meg a személyesen neki szánt produkciókat, majd megköszönte a megemlékezést és távozott. A Halász 24 az utolsó fellépés folytatásaként egy legendásan szuggesztív erejű ember megidézése, a magyar színháztörténet egyik meghatározó életművének bemutatása, nem utolsósorban megismertetése egy új nemzedékkel.

 

halaszpeter

 

A programsorozat gerincét a 24 órás non-stop Halász-film premierje adja. A Halász 24 vetítése március 19-én, pénteken éjfélkor kezdődik, és 21-én, vasárnap éjfélkor fejeződik be. A nagy elszántságot kívánó nézői erőfeszítést megkönnyíti, hogy a filmet egymás után kétszer vetítjük le, ráadásul egyidejűleg négy különböző pontjáról indítva tekinthető meg. A 24 órás időtartam talán riasztó lehet, de várakozásaink szerint a látogatók engednek majd a filmben is alkalmazott Halász-féle időkezelési technika csábításának, miszerint az idő és a történés „időhúzással" való megszűntetése a racionalitásból a tiszta megtapasztalásba vezet, ahol megmutatkozik a mindennapi kapcsolatok, rituális cselekvések, szürreális jelenségek valódi jelentősége. Ennek megfelelően arra bíztatjuk a nézőket, hogy március 19-e és 21-e között „költözzenek be" a Műcsarnokba. Az ötlet Halász Pétertől származik: a Jeles Andrással alapított Városi Színháznak 48 órás megnyitójára külön alvócellákat építtetett a hosszabb tartózkodásra berendezkedő látogatóknak, akik így nem csupán nézhették, de Halász felfogásának megfelelően valóban élhették is a színházat. A Műcsarnokban fekvőpárnákkal próbáljuk kényelmessé tenni az átlagos múzeuminál hosszabbnak ígérkező látogatást.

A film portré-jellegén túl a minél változatosabb, dinamikus „Halász-élmény" befogadásához színházi és felolvasó színházi előadások, fotó-, és relikvia-kiállítás, koncertek, Halász Péterrel kapcsolatos videóműveket és filmeket bemutató tévészoba, Najmányi László The Man Who Was a Theatre című filmjének nonstop vetítése és egy speciális hangszoba járulnak hozzá.

Az esemény záróaktusaként Najmányi László átadja a Halász Péter emlékére 2009-ben általa alapított Theatrica Vitae-díjat az idei díjazottnak, Surányi Nóra színésznőnek, a Les Fleurs du Mal társulat tagjának, a Bünti című lakásszínházi előadásban nyújtott példaértékű alakításáért. A díjjal az élő színház legkiválóbb művelőinek munkásságát ismeri el az alapító. A díjátadás részeként levetítjük az előadásról készített videófelvétel egy részletét.

A programsorozat összeállításánál arra törekedtünk, hogy Halász Péter kivételes sokoldalúságát és művészi igényességét jellemző produkciók kerüljenek a közönség elé. Az egykori alkotótársak - akik mind úgy emlékeznek barátjukra, mesterükre, mint életüket meghatározó személyre, akinek köszönhetően rengeteg emberi, intellektuális és szakmai élményben lehetett részük - őszinte örömmel fogadták a felkérést, hogy vegyenek részt a rendezvényen, segítsenek megidézni és továbbvinni egy hamisítatlan magyar színházi személyiség szellemiségét.

 


Búcsú Halász Pétertől - A hamvasztás kényelmesebb
Műcsarnok - 2006. február 06.

 

süti beállítások módosítása