Recikli-bicikli - Néprajzi Múzeum

Ruhademonstráció-divatbemutató a TÁP Színház közreműködésével

 Fotók: Sarnyai Krisztina

Mire jó a kilyukadt gumibelső, egy küllősor vagy akár a fényvisszaverő? Hogyan leszünk öltözékünkben is bringásak? Szombat este a Néprajzi Múzeum és Országos Színháztörténeti Múzeum szervezésében rendezett Recikli-bicikli "interaktív-kreatív-ruhademonstráción" válaszokat kaptunk. Mi is ez? Tulajdonképpen egy pályázat, melyre biciklialkatrészekből készült ruhákkal (újrahasznosan) vagy a kerékpáron kényelmes, a bringás létet tükröző ruhadrabokkal (trendin) lehetett jelentkezni.


A ruhakölteményeket a TÁP Színház színészei és modellek mutatták be a Néprajzi Múzeum aulájában kialakított biciklis tanösvényen. A hoppmester Bánki Gergő volt, aki saját szöveggel készült a feladatra:„…és azóta tudom, hogy meg kell szabadulnunk a bicikliktől, mert az életünkre törnek, rabszolgává akarnak tenni minket, mint a Mátrixban. Meg kell szabadulnunk tőlük. És nem elég csak eldobni őket, mert a biciklik élnek, és lesnek ránk! Szét kell szedni őket darabokra, mint a Terminátort. Szét kell őket szedni! Élnek és lesnek ránk! Szét kell darabolnunk őket! Bundát kell csinálnunk belőlük, mint a leopárdokból! Táskát, mint a krokodilokból! Csizmát, mint a kafferbivalyból! Meg kell őket semmisítenünk!”


Az "üldözéses" jelenetekkel tarkitótt összekötő szövegek között Spilák Klára hihetetlen nőiességével, Dióssi Gábor "ez egy divatbemutató akar lenni?" arcával, Horváth Ákos ősférfi mivoltával tette emlékezetessé az estét. És végül, de nem utolsó sorban gratula a ruhák tervezőinek – nem bringás létemre is találtam köztük párat, amit gyalogosként is hordhatnék. A győztes ruhadarabokból bemutató az EtnoMobil keretében, szintén a Néprajzi Múzeumban október 30-án.

süti beállítások módosítása