„Mézeskalács és Franczia krémes"

Biztos kézzel választott darabot a 2009/2010-es évad utolsó bemutatójának Szabó Árpád, a Kalocsai Színház igazgató-művészeti vezetője. Bakonyi - Heltai - Kacsóh: János Vitéz című három felvonásos daljátéka a 1904-es Király Színház-i premier óta töretlen siker.

189

A mű meséjét Petőfi Sándor elbeszélő költeményéből minden korosztály kedveli, de a dalok, a zene is ismerősen cseng, hiszen az elmúlt 106 esztendő számtalan előadása „slágerré" tette a számokat.
Egy rózsaszál szebben beszél... énekli Bagó szerepében Jankovits József (Liszt-díjas) a második felvonásban- s hányszor, de hányszor dúdoljuk, fütyüljük a melódiát, talán a nélkül, hogy tudnánk, miből is idézzük a dallamot!
Az előadás zenei vezetője Bíró Attila, az ő jóvoltából hallhatóak élőben a szívbemarkoló, lelket simogató Kacsóh Pongrác szerzemények.

167


A várható siker további záloga a szereposztás, a kalocsai közönség kedvenc színészei: Jankovits József (Bagó), Benkóczy Zoltán (francia király), Mádi Piroska (francia királyleány), Dobos Judit (Gonosz mostoha), és Boronyák Gergő (Gazda, majd Huszár). S az „új" színészek Kalocsán: Varga Zsuzsa, Polyák Rita (Gazdasszony, majd francia dáma), Maróti Attila (Gazda, majd Huszár), Albert Péter (Csősz, majd Bartoló). A tragikus sorsú Iluskaként Fakan Bernadett, vagy Liebhaber Katalin látható. valamint a Strázsamester szerepében Pille Tamás, aki egyben az előadás rendezője is.
A Komáromi Jókai Színházban gyakran előfoduló színész-rendező Pille Tamás szerint a kalocsai bemutató kétségtelen érdekessége, hogy az eredeti 1904-es példány alapján készül, de a rendezés új elemekkel is gazdagítja az előadást.


002

A jelmez, a díszlet, a bábok (Győri Gabi munkája) sok „édességet" kínál a nézőknek, hiszen mézeskalács huszárokat láthatunk és a francia udvar „szinte" egy tálca franciakrémes képében jelenik meg a színpadon. A huszársereg, a leányok, a csatázó francia katonák, s Kukorica Jancsi nyája bábokként jelennek meg a közönség gyönyörűségére. Kukorica Jancsit Kalmár Gergely alakítja-énekli. Ifjú kora és temperamentumos játéka feljogosítja, hogy a legendás elődök után ő maga is felölthesse Jancsi színpadi kosztümjét. A koreográfiát Szabó Edina és a Győri Nemzeti Színházból érkezett Fekete Miklós készítette.

2010. április 10-én, szombaton este hétkor felgördül a függöny Kalocsán, és újra láthatja, hallhatja a közönség - remek szereposztásban - a János Vitéz című daljátékot három felvonásban, újra lobog a háromszínű zászló, s a színészek újra éneklik:

„...Lengj te szent ereklye,
S győzelemre vidd,
Sok fényes győzelemre

Magyar vitézeid!"


Cmlap

 

Előadás időpontok:
április 10. (szombat) 19:00 - bemutató
április 17. (szombat) 19:00
április 19. (hétfő) 10:00, 15:00
április 20. (kedd) 10:00, 15:00
április 24. (szombat) 19:00
május 8. (szombat) 19:00
május 15. (szombat) 19:00
május 22. (szombat) 19:00

Helyszín:
KALOCSAI SZÍNHÁZ
6300 Kalocsa, Szt. István király út 38.
Tel.: 70/334-9012

 

forrás: Kalocsai Színház

süti beállítások módosítása