A hétköznapokon túl

Hogyan tükröződik a lengyelek, magyarok, szlovénok, szlovákok, osztrákok nemzeti öntudata az utóbbi két évszázad legfontosabb színházépületeiben? Ezekre és más hasonló jellegű kérdésekre keresi a választ „A hétköznapokon túl" című kiállítás, mely idén és jövőre Európa több nagyvárosában lesz látható hetven különböző színházi épületet mutatva be. A tárlatot a hároméves TACE (Theatre Architecture in Central Europe/Színházépítészet Közép-Európában) projekt részeként Igor Kovačevič főkurátor és nemzetközi csapata hozta létre.

oszmi

 

„A színházat gyakran a nemzeti kultúra és nyelv egyik fontos tartópilléreként határozzák meg. Úgy tűnik, hogy sokszor az építészet sem mentesül a nemzeti vagy nacionalista jellemzőktől. Jó ez vagy sem? A kiállítás fontos tétje, hogy választ találjunk erre a kérdésre." - mondja Igor Kovačevič.

A „hétköznapokon túl" kiállítás először Budapesten lesz látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban március 25. és május 2. között, majd innen a prágai Országos Műszaki Könyvtárba utazik május 12. és június 6. között. Ezután Varsó következik júliusban, Pozsony szeptemberben, majd végül Ljubljana.


A színházépületek és egyéb színházi terek formáinak időbeli alakulása igencsak érdekes témája Közép Európa építészetének, főként a régió multikulturális összetételének köszönhetően. A kiállítás egyik célja, hogy kirajzolja a régió színházépítészeti eseményeinek nagy ívű mintázatát. A kiállítás szervezői két tengely mentén szervezték az anyagot: a jelenleg fennálló államrendszer valamint a lineáris kronológia vonalán gondolkodtak. Ezt a koncepciót tükrözi a kiállítás leleményes építészeti értelmezése, mely kottavonalakat idéz meg.

Minden országot körülbelül egy tucat színházépület illetve színházi tér képvisel a kiállításon. Csehországból például a prágai Nemzeti Színház, az Alfred ve dvoře és az Európában egyedi Vlasta Chramostová lakásszínház. A Theater an der Wien és a Burgtheater mellett a grazi modern MUMUTH zenei központ is látható lesz, melyet tavaly nyitottak meg. Lengyelországot többek között a 2008-ban megnyílt Opera Krakowska, a varsói Teatr Wielki - Lengyel Nemzeti Opera. Szlovákia színházépítészetéből a látogatók nemcsak a pozsonyi Nemzeti Színház régi és új épületét tudják majd összehasonlítani, hanem megismerhetik, például, a hlohoveci Nemesi Színházat.

A magyar színházépítészet példái között lesz az új Nemzeti Színház és a kolozsvári Állami Magyar Színház, felhívva a figyelmet a közép-európai kultúrák keveredésére. A hétköznapokon túl című kiállítás mindegyik állomásán gazdag kísérőprogramok is várják a látogatókat.

A TACE (Theatre Architecture in Central Europe/Színházépítészet Közép-Európában) egy többéves projekt, amely a prágai Nemzeti Színház irányításával és több közép-európai színházi intézet részvételével valósult meg. A szlovén, lengyel, magyar, szlovák és cseh közreműködésben megvalósuló projektet, melyet a cseh Művészeti Intézet - Színházi Intézet kezdeményezett, az Európai Unió Kultúra 2000 programja támogatja. A projekt célja az, hogy a közép-európai színházi építészet legfontosabb eredményeit feltérképezze, annak történetét és jelenét bemutassa különböző rendezvények során.

A kiállítás kísérőprogramja a TACE KONFERENCIA 2010. március 26-27-én kerül megrendezésre.

A rendezvény keresi a kapcsolódási pontokat színházépítészet, várostervezés, színházi rendezés és látványvilág között, előadások és pódiumbeszélgetések keretében. Színház és urbanisztika; a város, mint színház; közterek és középületek szerepe a városképben; színház alkalmi terekben; díszlet és építészet; térélmény a városban, a színházépületben és a színpadon.

A TACE projekt eseményeiről, valamint a régió színházépítészetének legújabb eredményeiről a www.theatre-architecture.eu holnapon tájékozódhatnak.

-----

Vargha Mihály in memorial

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az epiteszforum.hu alapítója, főszerkesztője, TACE projekt szellemi atyja, szerkesztője, tanácsadója, az OSzMI számos szakmai programjának munkatársa, barátunk, Vargha Mihály 2010. március 8-án, életének 58. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. A kiállítást kedves barátunk emlékére szenteljük.

Forrás: OSzMI

-----

A hétköznapokon túl -
kiállítás
Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum /1124 Budapest, XII. Stromfeld Aurél utca 16. /
Megtekinthető: 2010. március 25. és május 2. között

süti beállítások módosítása