A Lorenzaccio Szegeden

Szeged színházi életének fontos eseménye lett a Maladype Színház egész évet kitöltő vendégjáték sorozata. Első alkalommal a társulat Leonce és Léna előadásával találkozhatott a szegedi közönség, márciusban (22-én, 19 órától)  pedig a Lorenzaccio című előadás látható a REÖK Palotában.

pic1254520747

 

Zsótér Sándor, a kortárs színházművészet meghatározó alakjának rendezésében láthatják a nézők a Maladype Színház vendégjáték sorozatának második előadását, a Mediciek korában játszódó Lorenzaccio-t.

Zsúfolt teltházzal futott a Maladype Színház egész évet átfogó vendégjáték sorozatának első előadása: színházrajongók és -értők tömegét vonzotta a REÖK-be, és sokan lemaradtak róla, annak ellenére, hogy a nyolcvan főre tervezett nézőteret százra kellett kibővíteni, háromszintes lelátóval.

Az előadás igazolta, hogy a szegedi közönség kíváncsi erre a színházi formára, a visszajelzések alapján pedig a sorozat folytatására is. Amire már nem kell sokat várni, hiszen a jegyirodán már árusítják a jegyeket a Maladype második előadására, a Lorenzaccio-ra, mely március 22-én, hétfőn 18 órakor kerül színre...

 

pic1254520544

 

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Zsótér Sándor rendezésében láthatják a darabot a nézők. A posztmodern, rendezői színház egyik legelismertebb hazai alakja nem ismeretlen Szegeden, hiszen évekkel ezelőtt a Szegedi Nemzeti Színház meghatározó rendezője volt, és óriási sikerrel hozott létre előadásokat.

A Maladypével való együttműködése során létrejött produkció a 16. századi Firenzébe repít bennünket, a Mediciek korába. Lorenzo Medici, a csendes, magába forduló, tudós fiatalember váratlanul Firenze kicsapongó, gonosz fejedelméhez, Alessandro Medicihez szegődik, felölti magára egy züllött, gyáva élvhajhász álarcát, csakis azért, hogy megölje a zsarnokot. Sikerül neki, ám a végeredménnyel mégsem lesz tökéletesen elégedett.

Az előadás a Thália kamaraszínházából érkezik, ahol Zsótér egy szoba egyetlen sarkába rendezte azt, így a REÖK-ben igazi otthonára talál a darab. Legfontosabb szimbóluma a több száz piros kesztyű, melyek egyszerre funkcionálhatnak díszletként és kellékként: a színészek varrják őket, rájuk fekszenek, ruhaként hordják őket, elbújnak a halom alatt, szörnyekké változnak általuk. A díszletet és jelmezeket Zsótér két állandó tervezője, Ambrus Mária és Benedek Mari alkotta. / reök.hu/


pic1254520733
fotók: Udvardy Dávid

 

Lorenzaccio

Zsótér Sándor rendező és Ungár Juli dramaturg zseniális szerepösszevonásokkal létrehozott alkotása. Balázs Zoltán fontosnak tartja, hogy a színészek más rendezővel is találkozzanak, hogy ne váljon a társulat belterjessé.
„Minden ismerős, ami bizonytalan és zavaros - írja Zsótér. - Nincs olyan, hogy egyszer kötök kompromisszumot. Nincs olyan, hogy egy kis kompromisszumot megkötök, hogy aztán majd nagy kompromisszum nélkül cselekedjek. Az rásül az emberre."

Maladype

A Maladype Színház független színházi társulat, 2001-től a kritikát és a közönséget egyaránt megosztó előadásokkal jelentkezett. A társulat „előzményének" tekinthető Vareso Aver (Valami Más) 2000-ben alakult, eredetileg azzal a céllal, hogy cigány nyelven mutasson be színházi előadásokat a nagyközönségnek, s ezzel népszerűsítse a roma kultúrát. A Maladype nevet 2002 óta viselik - ekkor lett a társulat művészeti vezetője Balázs Zoltán. A budapesti Bárka Színház 2004 és 2008 között biztosított próba- és játszóhelyet az előadásaik számára, jelenlegi játszóhelyük a Thália Színház és a Maladype Bázis (VIII. kerület, Mikszáth tér 2., a Zappa kávézó felett).

/Részletek Csikós Ildikó: Találkozások a Maladypével (Páholy Magazin)/

 

Előadás időpontok Szegeden:
Lorenzaccio: 2010. március 22., hétfő 18.00
Übü király: 2010. április 19., hétfő 19.00

Helyszín:
REÖK - Regionális Összművészeti Központ
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 56.
Tel.: 0662/471-411, 0662/471-169

süti beállítások módosítása