Kolozsvári vendégjátékok

Március 26. és 29. között Budapesten vendégszerepel a kolozsvári színház a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek tavaszi programsorozatának keretében.

tompa_400_2

 

Az Égtájak iroda által kezdeményezett és lebonyolított sorozat 24. idényén a kolozsvári színház négy előadással: Shakespeare III. Richárdjával, Visky András Visszaszületés című művével (mindkét előadás rendezője: Tompa Gábor), Varró Dániel - Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen című zenés kaladjátékával (rendező: Keresztes Attila) és Ingmar Bergman: Suttogások és sikolyok című produkciójával, a színház egyik legfrissebb bemutatójával (rendező: Andrei Şerban) vesz részt.

A programsorozat nyitóelőadása március 26-án, a Színházi Világnap előestéjén, a III. Richárd lesz. A produkcióra este 7 órától, a Vígszínházban kerül sor „éppen abban a Fellner és Helmer tervezte épületben, ahol a külhoni magyar kulturális Biennále programjába ágyazott Határon túli magyar színházi estek őszi féléve is zárult, szintén a legrégebben működő magyar hivatásos társulat kirobbanó sikerű Három nővér előadásával. Mindkét produkciót Tompa Gábor rendezte, aki már többször dolgozott vendégként itt, a Vígszínházban is. (Az 1896-ban megnyílt teátrumnak a legelső vezetője egyébként szintén Kolozsvárról érkezett, s Ditrói Mór alapító társulatát zömében ugyancsak erdélyi művészek alkották.)" - írja a program beköszöntőjében Darvay Nagy Adrienne színháztörténész-szakíró, a programsorozat színházművészeti szaktanácsadója.

 

tompa_400

 

Március 27-én, a Színház világnapján délután 6 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház tavaly nyáron, Avignonban bemutatott Visszaszületés című előadása lesz látható. Az előadás a fesztivál OFF programjában 23 alkalommal volt játszva, és a festivalier.net portál a 2009-es év legjobb előadásai közé sorolt.

A Merlin Színház Kisteremében este 8 órától a produkció rendezőjével, az Európai Színházi Unió jelenlegi egyetlen magyar tagjának igazgatójával, Tompa Gáborral beszélget Darvay Nagy Adrienne. A beszélgetés címe „A Színház Világjáró Követe", Tompa Gábor ugyanis 2009. januárjában New York-ban vehette át a „Magyar Kultúra Követe" címet, melynek indoklása alapján: „Munkássága, bár leggyakrabban magyar nyelven szól, ékesen példázza, hogy a jó színház nem ismer sem nyelvi, sem politikai, sem kulturális határokat."

Március 28-án, vasárnap délután 4 órától lesz látható Varró Dániel - Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen című zenés kaladjátéka Keresztes Attila rendezésében a Pesti Magyar Színházban.

Végül március 29-én Andrei Şerban rendező legújabb előadását, Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című produkcióját láthatják az érdeklődők szintén a Pesti Magyar Színházban.

forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása