Csaba Zita (1941 - 2010)

A Pécsi Nemzeti Színház és a Magyar Színházi Társaság mély fájdalommal tudatja, hogy életének 69. évében, türelemmel viselt hosszú betegség után eltávozott Csaba Zita, a színház főtitkára.

elhunyt_csaba_zita

 

1972 óta tagja a társulatnak, először gazdasági ügyintézőként, majd 1977-től művészeti titkárként tevékenykedett. 1983 óta a színház főtitkára, a Pécsi Nemzeti Színház meghatározó egyénisége.
Közel négy évtizedes tevékenységét az egész magyar színházi társadalom ismerte és elismerte, nagyra becsülte.
Valamennyi magyar színházban etalonként ejtették ki a nevét, valamennyi magyar társulat vezetőivel, titkárságával kiváló kapcsolatokat ápolt.
Munkásságát 1981-ben "Kiváló Munkáért" kitüntetéssel ismerték el, 1992-ben a Magyar Színházi Társaság a Bálint Lajos Vándorgyűrűt adományozta részére.
1996-ban a "Pécsi Nemzeti Színházért" - Nívódíjban részesült, majd a társulat 2003-ban a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává nyilvánította.
Legutóbb, a 2009/2010-es színházi évad nyitó-társulati ülésén már nagybetegen, az egy emberként felálló társulat szűnni nem akaró vastapsa közepette vehette át a színház művészei által alapított Hívó-díjat, melyet a színművészek titkos szavazással ítélnek oda a művészi munkásságukat háttérből legjobban elősegítő személyiségnek...

Csaba Zitát a Pécsi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti, temetése 2010. április 7-én, szerdán 14.00 órakor lesz a Pécsi Központi Temetőben.

Pécsi Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása