MGP: Önünnepelés

A vonatok nem állnak le. A körúti ablakokba nem tesznek ki szőnyegeket és a házakat nem lobogózzák fel. Mégis ünnepelünk. Magunkat ünnepeljük. Tíz éves a Magyar Színházi Portál.

10eves_szinhazhu

 

Tíz év egy internetes közlöny életében jelentős idő. Bele is törhetett volna a türelmünk. Elfáradhattunk volna, mint ahogyan akadt fáradtabb működésünk.

Szolgálunk és tájékoztatunk. Nyomon követjük a színházi előkészületeket, a bemutatókat, és még utána is megtudható: mit hol és mikor játszanak, kik játszanak. Megtudható az, miként játszanak. Elsősorban nem a Portálon megjelenő színibírálatokra gondolunk, hanem az egyre mozgalmasabbá váló Fórumra, ahol a nézők kifejthetik akár esszéhosszúságban, akár kurta szitkozódással az őket ért élményről benyomásaikat. Személy szerint nekem a Fórum a kedvencem. Szeretem komoly elmélyültségét és felelőtlen léhaságát. Szeretem a vélemények összeszikráztatását. Fontosnak tartom, hogy számomra színészként teljesen ismeretlen nevek mögött már ezernél magasabb megjegyzés gyűlik fel. Rajongók és beleszerelmesedtek. Az ömlengések figyelmeztetnek rá: a színház nem csupán magas, közepes vagy alacsony művészet, nem csak pallérozó intézmény, hanem a nemiség temploma is, ahova áldozni járnak a fiatalabb nézők átmeneti isteneiknek-istennőiknek. Elhelyezik virágaikat és virágos szavaikat kedveltjeik topicjára.

A Portál a reklám helye is. Valamennyi színház, átmeneti játszóalkalmatosság, csoportosulás, színházi kiadvány, könyvek, folyóiratok, játszó személyek megkapják munkájuk hírlelését, hírverését. Tárgyilagosan tesszük ezt. Részrehajlás nélkül. Holott a Magyar Színházi Portált követően elszaporodtak az internetes színházi újságok, kritikai szemlék, ide-oda húzó érdekképviseleti elektromos orgánumok.

A Magyar Színházi Portál tíz éve szolgálja tisztességgel a Magyar Tháliát, miközben kitekintést ad a világszínházra és a szomszédos országok színházi életére (különösen, ha az magyar nyelven történik).
A tizedik évfordulón köszöntjük olvasóinkat. A hűségeseket csakúgy, mint az alkalmilag hozzánk tévedőket.

Köszöntjük olvasóinkat, köszöntjük a több sebből vérző magyar nyelvű színjátszást. Színházi életünknek jobbulást kívánunk. Igyekszünk tovább. Végezzük önként vállalt feladatunkat.

MGP

 

süti beállítások módosítása