Hevesi Sándor-díj

A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja javaslatára, 1998-ban született meg a Hevesi Sándor-díj, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat és az ITI Magyar Központ hozott létre.


hevesidij
fotók: origo

 

A díjat három, Magyarországon élő és alkotó színházművész vagy a színházért dolgozó személy kaphatja, aki művészi munkájával, áldozatokat vállaló tettrekészségével, példaértékű elszántságával a legtöbbet tette színházművészetünk külföldi megismertetéséért, elismertetéséért. A díjat a tagok előzetes javaslata alapján létrejött listából az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárából, a Fővárosi Önkormányzat képviselőjéből és az ITI Magyar Központ elnökéből álló kuratórium ítéli oda és adja át a Színházi Világnapon.
A kitüntető okleveleket 2010-ben az Operettszínházban kivételesen március 29-én adták át. Idén Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója részesült Hevesi-díjban magas színvonalú külföldi rendezéseiért, valamint Bérczes László rendező, a Bárka Színház dramaturgja, a Bárka Nemzetközi Fesztivál elindításáért és szervezéséért, és Ladányi Andrea táncos-színész-koreográfus, aki sokat tett a táncművészet nemzetközi kapcsolatainak építéséért.

Forrás: ITI Magyar Központ

4

 

süti beállítások módosítása