Szentivánéji álom

Musical ősbemutatóra kerül sor a Csíki Játékszínben. William Shakespeare Szentivánéji álom című műve Szabó Emese adaptációjában, Cári Tibor zenéjével április 9-én, pénteken, 19 órai kezdettel kerül színre.

William_Shakespeare_1609
William Shakespeare
/1564. április 23. - 1616. április 23./

 

Hermia megszökik Lysanderrel apja, Égeus haragja elől, aki Demetriusnak ígérte lányát. Demetrius is nyomukba ered, őt pedig Heléna követi, aki halálosan szerelmes belé. Az egymást üldöző szerelmesek Szent Iván éjjelén belekeverednek a tündérkirálynő Titánia és Oberon, tündérkirály között dúló szerelmi csatába. Ráadásul az erdőt választotta próbák színhelyül egy maroknyi munkás is, akik színházi előadásra készülnek titokban Théseus esküvőjére. Ők sem próbálhatnak zavartalanul, hiszen Oberon segédje, Pukk az egyik szereplőt elvarázsolja.

Cári Tibor, a musical zeneszerzője korábban a temesvári Csíky Gergely Színház zenei vezetője volt, számos előadáshoz komponált zenét több színház számára. Az általa képviselt A színház zenéje elnevezésű projekt a zene és színház élő kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A csíkszeredai nézők A kék madár és az Átváltozás című előadásokban hallhatta eddig zenéit, valamint több alkalommal A színház zenéje program keretében tartott koncertek alkalmával.
Szabó Emese jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera rendezője, zenés színházi szakember. Rendezett ősbemutatót a Művészetek Palotájában és több előadást jegyzett a kolozsvári magyar és román operánál. A Szentivánéji álom első rendezése Csíkszeredában.
Baczó Tünde koreográfus harmadik ízben dolgozik a Csíki Játékszín társulatával. Nemrég mutatta be a színház a Hunyadi László Kamarateremben az általa rendezett mozgásszínházi előadást Átváltozás címmel. Az elmúlt évadban A kék madár előadásban láthattuk koreográfiáit.
Lőrincz Gyula, díszlettervező Kolozsváron élő képzőművész. Több egyéni kiállítás és performansz szerzője, alkotója. A kolozsvári „Insomnia" kulturális kávéház társalapítója és működtetője, A Krónika napilap indulásakor annak művészeti vezetője. Díszlettervezőként a Miskolci Nemzeti Színházban és a Kolozsvári Magyar Opera több előadásában dolgozott. Munkáiból festészeti kiállítás lesz látható Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előcsarnokában, melynek megnyitójára április 8-án, csütörtökön este fél 7-kor kerül sor. A kiállítást megnyitja Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti vezetője és Siklódi Zsolt, a Szárhegyi Művésztelep művészeti vezetője. A Múzsa című tárlat a székhelyen játszott Szentivánéji álom előadások alkalmával júniusig megtekinthető.
Budaházi Attila, dramaturg

 

szentivaneji_bannerkicsi

 

SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
musical ősbemutató William Shakespeare azonos című műve alapján


Théseus/ Oberon: VERESS ALBERT
Hippolyta/ Titánia: DÁLNOKY CSILLA
Lysander: KOSZTÁNDI ZSOLT
Demetrius: BILIBÓK ATTILA
Hermia: RÁDULY BEÁTA
Heléna: ZSIGMOND ÉVA-BEÁTA
Égeus: GIACOMELLO ROBERTO
Philostratus/ Pukk: BODEA TIBOR
Borsóvirág: FEKETE BERNADETTA
Mustármag: MÁRTON NOÉMI ESZTER
Tetőfi Péter: SZABÓ ENIKŐ
Tompor Miklós: KOZMA ATTILA
Sipák Ferenc: BENEDEK ÁGNES
Lavór Tamás: PAP TIBOR
Vinkli: LŐRINCZ ANDRÁS-ERNŐ
Kórász Róbert: VARGA SÁNDOR

Fordította: NÁDASDY ÁDÁM
Dramaturg: BUDAHÁZI ATTILA
Rendezőasszisztens: CSÍKY CSENGELE
Koreográfus: BACZÓ TÜNDE
Díszlettervező: LŐRINCZ GYULA
Zeneszerző: CÁRI TIBOR


Dalszövegíró, jelmeztervező, rendező:
SZABÓ EMESE

 

forrás: Csíki Játékszín, Csíkszereda

süti beállítások módosítása