Szilánkok, avagy a panyírrögök

Majdnem annyi az író, mint a színész a K.V. Társulat legújabb - március 26-án debütált -  produkciójában, a talányosan röhejes című Szilánkok, avagy a Panyírrögökben. A darab három író és négy színész közreműködésével készült. Ráadásul azt a belső információt kaptuk, hogy a darab megírásának munkálataiban valójában hatan (!) vettek részt. Ki látott már ilyet? Mikor a kultúrtörténetben eddig példátlan gesztus miértjéről kérdeztük az alkotókat, erősen megoszlottak nézeteik.

FE9271

 

Urbanovits Kriszta színésznő: Van a társulatunknak egy ifjúsági programja, amit részletesen el lehet olvasni, illetve aláírni két példányban. Most az ifjúságot nem csak szó szerint, de képletesen is lehet érteni, vagy akár kell érteni: fiatal társulat, meg tavasz is van... ez a mi tavaszunk, itt belül, ez a munka. Azért ragaszkodtunk a Szilánkok címhez (Juhász komoly küzdelmet folytatott a társulatban azért, hogy a darab címe a Tükörorrú Bohóc Lappangó Árnyéka legyen - a szerk.), mert azok a jégszilánkok, amik megsebeztek minket, azok most itt keringenek körülöttünk, és mindannyian azt szeretnénk, hogy elolvadjanak a belőlünk áradó fényben! Jaj, de jól elbeszélgettünk itten...

Száger Zsuzsa színésznő: Mindig olyan kurva sokan vannak a színészek! Eszméletlen sokan vagyunk! Alig férünk el, főleg ezekben a rohadt kicsi alternatív öltözőkben! Azt mondtam: most az egyszer szorongjanak csak az írók, taszigálják ők egymást az asztalnál a hülye laptopjaikkal, én meg életemben egyszer végre férjek a jelmezeimmel normálisan el! Na! Ez ennyi.

Baksa Imre rendező: Nem érted? Várjál, megpróbálom elmondani! Figyelj ide: figyelsz? Figyelsz rám? Tudsz figyelni? Láttad azt a filmet, hogy a Másik Kerítés? Nem? Kár, mert abban pont volt egy ilyen helyzet, figyelj, nézd meg ezt a filmet! Nézd meg! Én abból rengeteget tanultam... rengeteget! Van ilyen állapot! Remélem, most nem vagyok indiszkrét, na mindegy. Van! Kész! Ezekbe bele kell menni! Nem annyira, hogy nagy bajunk legyen, csak hogy a bátroságnak megőrizzük azért a, hogy mondjam, provizórikus látszatát. Érted? Érted?

Alice Müller író: nekem nagyon fontos a család, mint élet, és mint művész. Mint művészi... Bild, und Symbol. Az írás nekem egy nagy család. És ebben a darabban is van egy család, ami leromlik, tönkremegy, de nem kell ez mindig így legyen! Nem kell, úgy értem, nem muszáj neki! Vagy de mert teszerinted igen?

Bánky Gergő író: Na, én arra gondoltam, hogy ha lenne mondjuk egy pék, az... hmm. Biztos láttál már péket, jó, nem, nem, igazad van, általában ritkán látjuk őket, de! Én figyeltem, hogy fogja meg a lapátot, a péklapátot, igazi tízujjas fogással fogja, mentünk egy csajjal a pékségbe, teljesen el voltunk ájulva attól, ahogy azt a lapátot fogta. Tehát az a legrosszabb amatőrizmus, ha nem fogjuk meg az összes ujjunkkal. Amit megfoghatunk. Hihetetlen, nem? Hihetetlen! Annyira jól meg tudjuk ezt fogalmazni! Igazából lehetnénk többen is.

Juhász Kristóf író: Engedd meg, hogy önmagamat idézzem:

„Goethe ágyékában Dante barlangjai
és Csáth Géza ondójában Boccaccio ujja
a mozgóképes spermium"

Mit mondhatnék még? Az eukarisztia nem befejezhető, viszont folytatólagos. Az a transzmutáció, amiben most kollektíven részünk van, fecskefarokként hasítja a nekünk szánt teret. Hol kisebb, hol nagyobb hasadások érhetők el így. Nem az a kérdés: hányan vagyunk e hasadásokban, hanem, elnézést József Attilától előre, is, szóval, a valódi kérdés, hogy: hasad-e tovább máma?

 

 

orvos2


A K. V. Társulat bemutatja:
Szilánkok, avagy a panyírrögök

írták:
Alice Müller, Bánki Gergő, Juhász Kristóf

szereplők:

Domokos László, Kövesdi László, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

rendező: Baksa Imre

„Szerintem cipőfűzőt enni kifejezetten humoros és érdekes, míg a pénzt szeretni szánalmasan és leköpnivalón unalmas és visszataszító. Hát ez a véleményem arról, amit most mondani akartál." (idézet a darabból)

Előadás időpontok:
április 21. (szerda) 21:00
április 22. (csütörtök) 21:00
április 23. (péntek) 21:00

/bemutató: 2010. március 26-án/

Helyszín:
MU SZÍNHÁZ
1117 Budapest
Körösy J. u. 17.
466 4627, 209 4014

Támogatók:
NKA Színházi Szakmai Kollégium, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága , OKM, MU Színház, EJI
Médiatámogató: Fidelio


süti beállítások módosítása