Én és a kisöcsém

2010. április 7-én, este 7 órától mutatják be a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elsőéves mesterképzős hallgatói, Killár Kovács Katalin osztálya, a Stúdió Színházban Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című zenés vígjátékát. Az előadás rendezője Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója.

Kisocsem2

 

Szilágyi László (1898-1942) szövegkönyvíró verseket, kabarétréfákat, novellákat, és egyfelvonásosokat írt, könnyed hangvételű írásait a kabarék is szívesen tűzték műsorra, azonban igazán híressé operettlibrettói tették. Együttműködésük Eisemann Mihály zeneszerzővel (1898-1968), a magyar operett egyik szülőatyjával 1929-ben kezdődőtt, amikor megírták első operettjüket, a Miss Amerikát. További közös munkájából születettek többek között az Egy csók és más semmi, az Alvinczi huszárok, a Meseáruház, az Ezüsmenyasszony című népszerű operettek. Ezenkívül a szerzőpárosnak olyan slágereket köszönhetünk, mint a Negyvenhatos sárga villamoson, a János legyen fenn a János hegyen, a Köszönöm, hogy imádott, a Pá, kis aranyom.

Kisocsem4

 

A szerzőpáros sikeres, éveken át tartó közös karrierjének titka, hogy Szilágyi László mint a színpadi hatások kiváló ismerője írta a szövegkönyveket, Eisemann pedig azoknak a komponistáknak az élvonalához tartozott, akik a bécsi operettet naggyá és pestivé tették, és meghonosították Magyországon a modern, dzsesszes hangzást.

Az Én és a kisöcsém című zenés vígjáték ősbemutatójára 1934-ben került sor a Fővárosi Operettszínházban. A történet Budapestről indul, Velencében zajlik, és újra Pesten ér véget. Egy vezérigazgató gazdag férjet szemel ki lányának, aki azonban az alváson kívül semmi másra nem kapható, de amint megismeri a dán milliomos fiatalembert, azonnal felébred. Csakhogy a szerelem nem esik az ölébe, ezért álruhát ölt, és vele utazik Velencébe. Az apja viszont detektíveket küld utána, akik beleszeretnek lánya barátnőjébe, az igazgató tehát kénytelen hazahozni a lányokat, de ezzel még nem ér véget az utazás... A kalandokban bővelkedő utat olyan közismert dalok tarkítják, mint a Holdvilágos éjszakán, Mia bella signorina.

 

Kisocsem1

 

Az új bemutató szereplői Bekő-Fóri Zenkő, Derzsi Tímea, Horváth Gyula, Kiss Andrea, Kiss Bora, Kónya Ütő Bence, Mihály Alpár Szilárd, Moşu Norbert, Vass Csaba elsőéves magiszterisek, valamint Balog Dóra, Barabási Tivadar, Kiskamoni-Szalay Lilla harmadéves és Czikó Julianna, Ritziu Ilka Krisztina másodéves hallgatók. A produkció zenei vezetője Csíky Csaba, a zenekar tagjai András Emőke, Ila Gábor, Kiss Lajos és Kozsik Szabolcs, a Zenepedagógia Kar diákjai. Az elődás díszlet- és jelmeztervezője László Ildikó, koreográfusa Luca Kinga, rendezőasszisztense Kányádi Szilárd harmadéves rendező szakos, dramaturg-asszisztense Nagy Júlia harmadéves teatrológia szakos hallgató.

 

Kisocsem5

 

Universitatea de Arte din Târgu-Mureş
Művészeti Egyetem, Marosvásárhely
2009-2010-es évad
Magyar tagozat

Szilágyi László - Eisemann Mihály
Én és a kisöcsém

- zenés vígjáték két részben -

Szereplők:
Kelemen Félix, gyáros: Mihály Alpár Szilárd
Kató, a lánya: Kiss Bora
Andersen Willy: Kónya Ütő Bence
Vadász Frici: Kiss Andrea
Dr. Sas: Horváth Gyula
Dr. Vas: Vass Csaba
Zolestyák: Moşu Norbert
Piri: Bekő-Fóri Zenkő
Bözsi: Derzsi Tímea
Végrehajtó, Pincér: Barabási Tivadar III. é.
Görlök:
Balog Dóra III. é.
Kiskamoni-Szalay Lilla III. é.
Czikó Juliánna II. é.
Riţiu Ilka Krisztina II. é.
A zenekar tagjai: András Emőke, Ila Gábor, Kiss Lajos, Kozsik Szabolcs - a Zenepedagógia Kar hallgatói

Díszlet- és jelmeztervező: László Ildikó
Zenei vezető: Csíky Csaba
Koreográfus: Luca Kinga
Rendezőasszisztens: Kányádi Szilárd III. é.
Dramaturg, asszisztens: Nagy Júlia III. é.

Rendező: Parászka Miklós
Osztályvezető tanár: Killár Kovács Katalin

Bemutató előadás: 2010. április 7., szerda, este 7 óra
További előadások áprilisban: 10., szombat du. 5 óra, 13., kedd és 15., csütörtök este 7 óra.

Jegyelővétel a STÚDIÓ SZÍNHÁZ pézntárában, Kötles Sámuel u. 6. szám, telefon: 0265-260362, e-mail: studio.jegyek@yahoo.com, studio.szinhaz@uat.ro, web: http://studio.uat.ro

forrás: Stúdió Színház

 

süti beállítások módosítása