Aegon Művészeti Díj 2010

Kiválasztották és nyilvánosságra hozták az AEGON Művészeti Díj idei tízes listát, amelynek soraiból kerül ki az idei díjazott. A zsűri döntését 2010. április 13-án, sajtótájékoztató keretében ismertetik az Aegon Magyarország székházában.

aegon_muveszeti_dij

 

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró szépirodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét az alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért.

A szakmai zsűri döntése szerint 2006-ban Spiró György vehette át első ízben az AEGON Művészeti Díjat a Fogság című regényéért. 2007-ben Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért, 2008-ban Térey János az Asztalizene című színművéért, tavaly pedig Jónás Tamás vehette át az AEGON Művészeti Díjat Önkéntes vak című verseskötetéért.

Mivel az AEGON szeretne nyitni a társművészetek felé, ezért nem egyetlen irodalmi díjat hozott létre, hanem az elismeréssel együtt a „párját" is: az AEGON Művészeti Társdíjat, amelyre már a díjazott író jelölhet másik magyar művészt - másik művészeti ágból. Olyan valakit, aki valami jelentőset hozott létre, a akire fontos ezzel a díjjal is felhívni a figyelmet.

2006-ban Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte az AEGON Művészeti Társdíjra, 2007-ben Vojnich Erzsébet festőművész vehette át a társdíjat Rakovszky Zsuzsa javaslatára, egy évvel később pedig Térey János jelöltje Kovalik Balázs operarendező volt. Tavaly, 2009-ben Juhász Gábor zeneszerző, gitáros volt Jónás Tamás jelöltje, így ő kapta meg a negyedik AEGON Művészeti Társdíjat. Az alapító társaság vezetői az AEGON Művészeti Díjat minden esztendőben tavasszal adják át, az AEGON Művészeti Társdíjat pedig a díjazott író döntése után, fél évvel később, ősszel.

A zsűri döntése előtt ezúttal is irodalmi lapok, műhelyek vezetőit kértük fel arra, hogy tegyenek javaslatot a jelöltekre. Mivel 2006 ősze óta a hazai irodalmi élet színe-java fellépett már vendégként a Képzett társítások - AEGON-esteken, ezért őket is megkértük, hogy küldjék el jelöltjüket a 2010-es AEGON Művészeti Díjra. A zsűri a javaslatok beérkezése után döntött arról, ki kapja a 2010-es AEGON Művészeti Díjat.

A 2009-ben napvilágot látott szépirodalmi művek, amelyek a zsűrizés utolsó körében szerepeltek, a következők:

 

1. Csaplár Vilmos: Hitler lánya (Kalligram)
2. Darvasi László: Virágzabálók (Magvető)
3. Kemény István: Kedves ismeretlen (Magvető)
4. Kovács András Ferenc: Sötét tus, néma tinta (Magvető)
5. Kukorelly Endre: Ezer és 3 (Kalligram)
6. Podmaniczky Szilárd: Szép Magyar Szótár (Podmaniczky Művészeti Alapítvány)
7. Schein Gábor: Egy angyal önéletrajzai (Jelenkor)
8. Tóth Krisztina: Magas labda (Magvető)
9. Vajda Miklós: Anyakép, amerikai keretben (Magvető)
10. Varga Mátyás: Hallásgyakorlatok (Magvető)


Azt, hogy ki veheti át az idén az AEGON Művészeti Díjat, 2010. április 13-án, a 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismertetjük az AEGON Magyarország székházában.

süti beállítások módosítása