Hazatérés Dániába

A 2009/2010-es évad hetedik nagyszínpadi bemutatójára kerül sor a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásában 2010. április 16-án, pénteken. Kiss Csaba Hazatérés Dániába című darabját Albu István rendezte.

DSC_0176_400

 

A Marosvásárhelyről elszármazott Kiss Csaba neve nem ismeretlen a szatmári közönség előtt: De mi lett a nővel? című darabját 2002-ben mutatta be a Harag György Társulat. Ezúttal a szerző sajátos Hamlet-adaptációját visszük színre. A mű Shakespeare drámájának kortárs olvasata, ami a kontextus megváltoztatásával válik mai történetté: a halottnak hitt öreg Hamlet él, a távolból hazatért herceget Horatio könyörtelenül szembesíti az elmúlt évek történéseivel, a középpontba pedig a nem is annyira negatív Claudius kerül. A nagy kérdés nem az, hogy a herceg megölje, vagy se Claudiust, hanem inkább az, hogy mit jelent előre megfontoltan és visszafordíthatatlanul cselekedni. Ez a modern Hamlet viaskodásának alapja.

kiss_022

Az előadásban a stilizált, elidegenítő színészi játék és a karakteres festett maszkok ötvöződnek a realista játékmóddal. A teátrális megközelítés alapeleme a felhalmozott semmiként megjelenő aranyrögökből álló stilizált díszlet. Ebben a világban szembesítenek a szereplők önmagunkkal, azzal, amit magunknak sem vallunk be. A darab műfaji meghatározása ugyan tragédia, ám az előadásban a műfajok keverednek, kiegészítik egymást.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata évadának második kortárs magyar drámáját a fiatal, Hamlet generációjából való Albu István állította színre, aki korábban a kolozsvári színművészetin, Székelyudvarhelyen valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színházban rendezett. A díszleteket Tenkei Tibor, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, a produkció dramaturgja Gönczi Hunor. A pénteken, április 16-án 19. órai kezdettel bemutatandó előadás szereplői István István, Nagy Antal, Csiki Orsolya, Nagy Csongor, Rappert Gábor, Gaál Gyula, Varga Andrea, Bándi Johanna, Vencz Stella.

Forrás: Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata

süti beállítások módosítása