A nap fiai

Makszim Gorkij A nap fiai című darabját Zakariás Zalán rendező irányításával viszi színpadra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata; az új előadás bemutatójára április 19-én este 19 órától kerül sor, az április 18-25 között megrendezésre kerülő idei városnapok keretében. A bemutató helyszíne a Tamási Áron Színház Nagyterme.

napfiai_2

Gorkij A nap fiai című színdarabját 1905 januárjában és februárjában a Petropavlovszk-börtönben írta, ahová 1905 januárjában zárták, miután a szentpétervári forradalmi eseményekkel kapcsolatban letartóztatták. A darab egy utolsó kép a múlt század eleji Oroszországról, a cári önkényuralom alatt élő nemesség értelmetlen életéről, miközben a parasztság széles tömegeit már a forradalom küszöbére sodorta a szegénység, az éhínség.

napfiai_4

Egy nemesi udvarház lakóinak ki nem beszélt viszonyokkal, megoldatlan helyzetekkel teli mindennapjai elevenednek meg a színpadon. Az eladósodott földbirtokos hiábavaló kémiai kísérletekbe öli minden idejét, és a tudománytól megbabonázva nem vesz tudomást semmiről, ami körülötte történik: sem arról, hogy a viszonzatlan szerelem gyötrelme már-már házasságtörésbe kergette feleségét, sem arról, hogy egyre magányosabbá váló húgán lassan elhatalmasodik a betegség. A kémikusba egy gazdag özvegy, a feleségébe egy lánglelkű festő, a húgába pedig egy szókimondó állatorvos szerelmes reménytelenül, aki e furcsa társaságban lassanként elvesztette minden érdeklődését a világ iránt. E pasztellszínű melankóliát lépten-nyomon megzavarják egy attól fényévi távolságra lévő univerzum korántsem megnyugtató alakjai: a feleségét verő iszákos, aki jogaiért még az urasággal is szembeszáll; az újgazdag kispolgárok, aki Protaszov tudományára szappangyárat alapítanának; a zavargó muzsikok, akik babonás félelmükben az uraság lombikjaiból felszálló bűzt okolják a környéken pusztító kolerajárványért.

napfiai_5

A rendező mondja a darabról: „Derűs és mégis megdöbbentő. Egyik pillanatban kacagok, a másikban elszorul a torkom. Ha egy gondolatban kellene összefoglalnom ez a történetet, talán a lemondást, az önmagunk megvalósítását célzó törekvéseink hiábavalóságát emelném ki belőle. A szereplők állandóan szebb jövőre várnak, és a maguk módján tesznek is ezért, előbb-utóbb mégis kénytelenek belátni, hogy nem tudnak tovább lépni. Időnként talán mi is feltehetnénk magunknak a kérdést: vajon a munkánk, az életünk valóban annyira fontos-e, mint ahogy általában gondoljuk?"

napfiai_3

 

Makszim Gorkij
A NAP FIAI

Makai Imre fordítása alapján

Protaszov, Pavel Fjodorovics: Nagy Alfréd
Liza (Jelizaveta Fjodorovna): Szalma Hajnalka
Jelena Nyikolajevna: Pál-Ferenczi Gyöngyi
Vagin, Dmitrij Szergejevics: Kolcsár József
Csepurnoj, Borisz Nyikolajevics: Szakács László
Melanyija: Gajzágó Zsuzsa
Nazar Avgyejevics: Diószegi Attila
Misa: Erdei Gábor
Jegor: Mátray László
Avdottya: Tulit Éva
Trosin, Jakov: Márton Lóránt
Antonovna: Molnár Gizella
Fima: Kicsid Gizella
Lusa: Fekete Mária
Roman: Kőmíves Mihály
Orvos: Debreczi Kálmán

Díszlettervező: Kerezsi Nemere
Jelmeztervező: György Eszter
Zeneszerző: Ardeleanu Dániel
Korrepetitor: Cserkész Emese
Dramaturgiai munkatárs: Nagy B. Sándor
A díszlettervező munkatársa: Zayzon Ádám
Ügyelő: Veress Zsóka
Súgó: Gazda Szende
Világosító: Horváth Csaba, Varga Béla, Vargha Zsolt
Hangosító: Józsi Szabolcs

Rendező: Zakariás Zalán

 

Fotók: Barabás Zsolt
Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása