A szerelem diadala

2010. április 23-án mutatja be a budapesti Katona József Színház Marivaux: A szerelem diadala című vígjátékát Ascher Tamás rendezésében. A produkcióban Jordán Adél, Mészáros Béla, Máté Gábor, Bezerédi Zoltán, Pálmai Anna, Szirtes Ági és Dankó István szerepelnek.


Mozgóképes ajánló

 

A fiatal királynő beleszeret egy ifjúba, akit a világtól elzárva nevel egy szigorú filozófus. A lány férfiruhába bújik és hogy a fiú közelébe férkőzhessen, színlelt szerelemmel ostromolja a filozófus húgát és magát a filozófust is (bevallva neki, hogy valójában nő). A terv működik: a testvérpár, akik egész életükben megvetették a szerelmet, villámgyorsan belehabarodnak az idegenbe. De a hazugságokra épülő csapdából egyre nehezebb kiszabadulni...


IMG_7401
Szirtes Ági, Máté Gábor

Marivaux (1688-1763) a francia irodalom meghatározó szerzője volt a 18. század első felében. Regényei mérsékelt sikere után érdeklődése a színpad felé fordult; egyaránt írt tragédiákat és komédiákat, sőt eposzparódiát is. Műveit a párizsi olasz és francia színház számára készítette. A Law-féle pénzügyi csődben elvesztette vagyonát, ezután újságot szerkesztett és újabb sikerdarabokkal kezdett új életet. Pályája során kipróbált csaknem minden műfajt és stílust. Legnagyobb sikereit könnyed és szellemes írásművészettel írt pikáns komédiáival aratta; ezeknek köszönhetően máig sem vált elfeledett szerzővé.

IMG_7281
Mészáros Béla, Jordán Adél


Pierre de Marivaux: A szerelem diadala

Leonida, királynő: Jordán Adél
Korina, a kísérője: Pálmai Anna
Hermokratész, filozófus: Máté Gábor
Leontina, a húga: Szirtes Ági
Agisz, Kleomenész fia: Mészáros Béla
Szairész, kertész: Bezerédi Zoltán
Arlekin, szolga: Dankó István
Udvarhölgyek: Huzella Júlia e.h., Pálos Hanna e.h.

Fordította: Bognár Róbert
Díszlet: Khell Zsolt m.v.
Jelmez: Szakács Györgyi m.v.
Világítás: Bányai Tamás m.v.
Zene: Sáry László, Keresztes Gábor m.v.
Dramaturg: Várady Zsuzsa
A rendező munkatársa: Tóth Judit

Rendező: Ascher Tamás

IMG_7170
Jordán Adél, Pálmai Anna


fotók: Takács Zsolt | foto.szinhaz.hu
forrás: Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása