Békéscsabai siker Kijevben

Ováció és vastaps fogadta a Kijevi „Inspiráció" Nemzetközi Színházi Fesztiválon a békéscsabai Igor ének előadást.

kijev_anyag_epulet_1
A Kijevi Televízió Film és Színházművészeti Egyetem

 

Második alkalommal rendeztek színházi fesztivált a Kijevi Televízió Film és Színházművészeti Egyetemen. A tíz ország színházi egyetemeinek-, főiskoláinak teret adó fesztivál meghívásos rendszerű. Erre a nagyszabású fesztiválra kapott meghívást a Békés Megyei Jókai Színház épületében működő Színitanház. A Színitanház képzési módszereit két évvel ezelőtt Békéscsabára jött tanulmányozni Olekszij Bezgin a kijevi egyetem rektora, akire nagy hatást tett a képzés rendszere, a nyugat európai tanítási módszerek magyarországi meghonosítása. A rektor búcsúzóul megemlítette, hogy szeretné a Színitanház egy produkcióját Kijevben is bemutatni, de ezt akkor inkább udvariassági mondatként értékelték a csabai tanárok- diákok.

_MG_3791
Jelenet az Igor ének c. előadásból


Azonban a meghívás valóban megérkezetett így a II. évfolyam felkerekedett és Kijevbe utazott, egy kifejezetten erre a fesztiválra komponált előadással. Zalán Tibor író, a legősibb orosz eposzt az Igor éneket dolgozta fel, olyan formában, hogy az előadás idősíkját a szovjet időkbe helyezte, ahol fiatalok játsszák el, az orosz nemzet legrégebbi írásos nyelvemlékét. Ez azonban a szovjet rendszerben kiveri a biztosítékot...


_MG_3673
Jelenet az Igor ének c. előadásból


Merő Béla osztálya és Zalán Tibor az Igor ének inspirálta műve osztatlan sikert aratott a fesztivál negyedik napján. Telt ház előtt mutatták be a magyarok darabjukat, a fényt és hangot is a Színitanház színház technikus hallgatói készítették-üzemeltették. Az előadást követően mintegy tizenöt percig ünnepelte a közönség az alkotókat.

_MG_3487
Jelenet az Igor ének c. előadásból


Az író és a rendező mellett a zeneszerző Alexandr Gonobolinnak és a színházi iskola igazgatójának, Fekete Péternek is kijutott a gratulációkból. A darab nézői elmondták, nem számítottak rá, hogy a szovjet időkben játszódó történet, még úgy is érthető lesz számukra, hogy a nyelvéből szinte semmit nem értenek. A rendező, azonban jó érzékkel, néhány kulcsfontosságú mondatot oroszul is megtanultatott diákjaival, így nem maradt el a katarzis mivel a változó idősíkokat is követni tudták.

_MG_3568
Jelenet az Igor ének c. előadásból


Magán a fesztiválon Magyarország mellett Irak, Belorusszia, Ukrajna, Bulgária, Örményország, Kína, Románia, Szlovákia, Horvátország színházi főiskolái-egyetemei képviseltetik magukat, a házigazdák több iskolával is (a színházi mellett a táncművészeti intézményekkel).

_MG_3698
Jelenet az Igor ének c. előadásból

Ez az ötödik színházi fesztivál négy hónapon belül ahol részt vesznek a békéscsabai hallgatók, a kijevi fesztiválról nemsokára részletes beszámolót olvashatnak az iskola weblapján a szinitanhaz.hu-n.

forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása