A felhő

Az emlékezetes „Holland Cunami", „A hely ahova tartozunk", vagy a „WorldWideHeroShow" méltó folytatásaként Ardai Petra és Luc van Loo „A felhő" c. előadása a tőlük megszokott irónikus, a közönséget bevonó társadalomkritikus (ál)dokumentarista színház, ezúttal egy lehetséges és boldogabb jövőből tekintenek vissza a „változások előtti" 2010-re (részletek alant).



DSCF51701

 

A FELHŐ a jelen történeti múzeumát jeleníti meg. Műfaja: docufiction, (ál)dokumentarista krízisszínház. A FELHŐ megemlékezési műsor, szappanopera, köztéri hangjáték és közös, nagy beszélgetés étellel-itallal a világ dolgairól. Mindez élő zenével és rengeteg statisztával.

2060-ban vagyunk, ötven évvel a nagy változás után, amely az emberiség történetében végre boldogító fordulatot hozott. Az évforduló alkalmából világszerte múzeumok nyílnak, ahol a fordulat évére emlékeznek meg. 2060-ban az emberek jól élnek, boldogan, mindenük megvan. Annyira jó az élet, hogy nem is tudják már értékelni. Elfelejtették a történelmüket. A múzeumba látogatók a 2010-es évet szinte tökéletesen szimuláló installációba léphetnek be, megtekinhetik a kor jellegezetes tárgyait, környezetét, és a múzeum korhű ruhákba öltözött alkalmazottai bemutatják nekik, milyen volt a világ, hogyan éltek az emberek abban a már-már teljesen elfeledett korban, 2010-ben, amikor az emberiség a legjobb úton volt a katasztrófa felé. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy honnan jöttünk.

'Mielőtt megkezdenénk vezetett túránkat a skanzenben, figyelmeztetnem kell önöket: előfordulhat, hogy a múlt újraélése, a Döntés előtti idők felidézése kellemetlen érzéseket kelt önökben. Gyakori panasz látogatóink részéről a szédülés, mélységes zavarodottság, émelygés vagy egyszerű értetlenség. Ez sajnálatos, de bizony a múlt fájdalmas volt, és gondoljanak csak bele, hogy míg önöknek csupán egy órán át kell ezeket a kellemetlenségeket elviselniük, felmenőik kénytelenek voltak egész életüket ebben leélni. Ha segítségre van szükségük, forduljanak bizalommal munkatársainkhoz. Reméljük, élvezni fogják a túrát. Most pedig lépjenek be a múltba!'

A FELHŐ nem tudományos igényű tanulmány, hanem egy humorral és öniróniával végiggondolt mentális időutazás. A FELHŐ nem moralizál. Kibiccentve a dolgokat a megszokott kerékvágásból, megpróbál rácsodálkozni a világra.

 

A SPACE Színház (NL/H) bemutatja:
A FELHŐ
Tárlatvezetés a jövő panoptikumában

Koncepció: ARDAI Petra, Luc van LOO, VERESS Anna

Szereplők: YANG Li, ARDAI Petra, Luc van LOO
A Felhő hangja: LÁZÁR Kati

Dramaturg: VERESS Anna
Szöveg: BABARCZY Eszter (Felhő), ARDAI Petra, VERESS Anna
Zene, hang: GRYLLUS Samu, Luc van LOO, kínai nép- és popzene
Díszlet: ÁGH Márton
Jelmez: SCHOPP Ildikó
Kutatás: Anneke JANSEN

Interjú (a videó-installáción): CSÁNYI Vilmos
Grafikai munka: DOMJÁN Gábor, tuo

Technikai háttér: BELÉNYESI Zoltán, Marco CHARDON, ÉLTETŐ András, LAJTI Balázs

Fordítás: ALFÖLDY Mari, BÖRÖCZ Judit
Magyar producer: TALLÓ Gergely, Műhely Alapítvány
Producer: Willemijn LAMP

Rendező: ARDAI Petra

Külön köszönet Érsek Obádovics Mercédesznek, Marianne van Kerkhovennek, Chris Keulemansnak, Marosán Györgynek, Rádai Andreának, Joachim Robbrechtnek, Szamosi Zsófiának, Solymosi Bálintnak, Zsófinak és barátainak.

Előadás időpontok: 2010. Május 7-8. 18h és 20.30h - TRAFÓ


felh_vgleges_plakt

süti beállítások módosítása