Cseresznyéskert Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idei évadának nyolcadik bemutatóját tartotta a hétvégén Cseresznyéskert címmel a színház Nagytermében. A. P. Csehov darabja a temesvári közönség számára jól ismert László Sándor rendezésében került színpadra. Az Újvidéki Színház igazgatója az elmúlt években két olyan nagysikerű előadást rendezett a temesvári magyar színházban, mint a Közeleg az idő, illetve a Mennyország.

cser_01

 

A rendezői koncepció szerint a Cseresznyéskert metafora. „A démoni erővel belénk kapaszkodó megsemmisíthetetlenség metaforája. És ami megsemmisíthetetlen, az kortalan. A kortalanság álarca mögé rejtőzött a Cseresznyéskert, és úrnője, Ranyevszkaja is. Mindkettő állandó, és ezért elpusztíthatatlan. Mert ereje a lelkében rejlik. Átível korokat, hidat teremt a múlt és a jövő között, és azt sugallja, hogy az élet talán csak egy kifeszített, hosszú pillanat." - vallja a rendező a darab kapcsán.

cser_03

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Csík György, dramaturgja Gyarmati Kata, a koreográfia Liana Iancu munkája, zenéjét Cári Tibor szerezte. Az előadásban fellépnek: Szilágyi Ágota, Tar Mónika, Magyari Etelka, Bandi András Zsolt, László Pecka Péter, Vass Richárd, Molnos András Csaba, Éder Enikő, Kiss Attila, Szűcs Noémi, Mátyás Zsolt Imre, Bonczidai Dezső, Kocsárdi Levente, Páll Gecse Ákos, Páll Anikó Katalin, valamint Georg Peetz meghívott vendég, a temesvári német társulat színművésze.

cser_02

 

 

A. P. CSEHOV: CSERESZNYÉSKERT


RANYEVSZKAJA, Ljubov Andrejevna: SZILÁGYI ÁGOTA
ÁNYA: TAR MÓNIKA
VÁRJA: MAGYARI ETELKA
GAJEV, Leonyid Andrejevics: BANDI ANDRÁS ZSOLT
LOPAHIN, Jermolaj Alekszejevics: LÁSZLÓ PECKA PÉTER
TROFIMOV, Pjotr Szergejovics: VASS RICHÁRD
SZIMEONOV-PISCSIK, Borisz Boriszovics: MOLNOS ANDRÁS CSABA
SARLOTTA Ivanovna: ÉDER ENIKŐ
JEPIHODOV, Szemjon Pantyelejevics: KISS ATTILA
DUNYÁSA: SZŰCS NOÉMI
FIRSZ: GEORG PEETZ m. v.
JÁSA: MÁTYÁS ZSOLT IMRE

Cselédek:
PÁLL GECSE ÁKOS
PÁLL ANIKÓ KATALIN
BONCZIDAI DEZSŐ
KOCSÁRDI LEVENTE

DRAMATURG: GYARMATI KATA M. V.
Díszlet- és jelmeztervező: CSÍK GYÖRGY m. v.
Zeneszerző: CÁRI TIBOR m. v.
Koreográfus: Liana Iancu m. v.
Ügyelő: Kertész Éva
Súgó: Czumbil Marika

Rendező: LÁSZLÓ SÁNDOR m. v.

 

cseresznyeskert_web_400

 

Forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása