Oldódik a feszültség

Közös bérletet hirdet a 2010/2011-es évadra a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház, de a két teátrum együtt létrehozott produkciókban is gondolkodik - közölte a Magyar Színház.


Őze Áron interjúja  szinhaz.hu-nak

 

A teátrum tájékoztatása szerint Őze Áron igazgató az intézmény Fővárosi Vidámparkban megtartott majálisán számolt be a Magyar Színház és a Nemzeti Színház megállapodásáról.

Őze Áron felidézte: a Hevesi Sándor téri teátrum 2002-ig Nemzeti Színház néven és a nemzeti intézményeknek járó állami támogatással működött. Az intézmény az új Nemzeti Színház felépültekor új nevet kapott, ugyanakkor továbbra is tagjai között tudhatta a Nemzeti örökös tagjait, valamint akkor még a Nemzet Színészeinek négy tagját is.
Mint a teátrumot 2010 januárja óta vezető színművész megjegyezte, a Magyar Színház jövőbeni működésének feltételei továbbra is kérdésesek: az intézményt jelenleg a kulturális tárca tartja fenn, de évek óta folynak tárgyalások arról, miként kerülhetne át a fővároshoz.

Őze Áron a tájékoztatón elmondta: "érthető, hogy a visszásságok okán az új Nemzeti Színház és a Magyar Színház művészei, munkatársai között az elmúlt években akadtak kimondatlan vagy kimondott feszültségek".

Mint azonban hozzáfűzte, a napokban megállapodott Alföldi Róberttel, a Nemzeti igazgatójával a két színház együttműködéséről, ezzel új fejezetet nyitva szeretnék lezárni a múltat. A megegyezés szerint a két teátrum társulatának tagjai a későbbiekben közös produkciókban működhetnek közre, ebben az évadban pedig közös bérletet hirdetnek.

A Magyar Színház honlapja (www.magyarszinhaz.hu) szerint a társulat hat nagyszínpadi és két stúdiós bemutatóval készül.

Augusztusban Simon-Coleman-Fields Sweet Charity című musicaljét Pelsőczy Réka állítja színpadra, majd az évad során Füst Milán Feleségem története (rendező Galambos Péter), Alexandre Dumas A kaméliás hölgy (Kiss Csaba), Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn (Guelmino Sándor), Georges Feydeau Egy hölgy a Maximból (Anger Zsolt) című darabját, valamint Moliere Don Juanjának Parti Nagy Lajos-féle változatát (rendező Guelmino Sándor) láthatja a közönség a nagyszínpadon.

A Sinkovits Imre Színpadon John Ford Kár, hogy kurva című "reneszánsz rémdrámáját" viszi színre Koltai M. Gábor, majd Háy János most készülő darabját rendezi meg Göttinger Pál.
A teátrum tájékoztatása szerint a következő évadtól új bérletstratégiára térnek át, amelynek keretében "bónuszelemeket" is kínálnak a vásárlóknak, többek között közönségtalálkozókat, a társulat színészzenekara, a Harmadik figyelmeztetés koncertjeit és számos egyéb meglepetést, illetve ajándékot.
A bébiszitter-bérletet váltó szülők gyermekei számára a színház nemcsak felügyeletet, de esetenként drámapedagógiai foglalkozásokat is biztosít.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása