Utolsó előadások

Május hónapban utolsó alkalommal tűzi műsorára az Örkény Színház az Apátlanul (Platonov), a Nyugat,  A mizantróp és Az üvegcipő előadásait.

orkeny_logo_kicsi

 

Csehov: Apátlanul (Platonov)

Csehov Platonovjából készült előadás, az Apátlanul Jurij Kordonszkij rendezésében került színpadra 2007-ben. Az előadás 2008 nyarán a 15. Nemzetközi Szebeni Színházi Fesztiválon, 2009-ben a Szöuli Előadóművészeti fesztiválon szerepelt sikerrel. Május 7-én kerül utolsó alkalommal színpadra.

 


Apátlanul (Platonov) - mozgóképes ajánló

 

Vége a télnek: összeszokott kompánia találkozik az özvegy tábornokné birtokán. Utoljára a különc Platonov érkezik. A nők imádják, a férfiak pedig csodálják és irigylik. Akkor is, ha megvetik. Idén a társaság új taggal gyarapodott. A tábornokné mostohafia megnősült, és Szofja megjelenése úgy hat a kis közösség lelki életére, mint kavics a tó tükrére. Senki nem sejti, hogy ő és Platonov valaha ismerték egymást. Egyetlen éjszaka elég: minden régi és új szerelem izzik, minden szemérem lehull. Minden sors beteljesedik.

 

Nyugat 2008-1908

A Nyugat című folyóirat 33 évfolyamának anyagából született összeállítás május 11- én kerül utoljára műsorra. Az előadás a Művészetek Palotájával közös produkcióként jött létre.

Mi volt a Nyugat?


Nyugat 2008-1908 - mozgóképes ajánló

 

„ Arkangyalok összeesküvése a világ feje fölött" - és mindenekelőtt „nekünk, magyaroknak a reformkor utáni legnagyobb erkölcsi és szellemi megújulásunk". /Ottlik Géza/

 

Moliére: A mizantróp

A mizantróp 2008 szeptemberében került bemutatásra Gothár Péter rendezésében, a címszerepben Gálffi Lászlóval. Az előadás 2009-ben meghívást kapott a Debreceni Alternatív Színházi Szemlére. Molière művét május 15-én láthatják utoljára.

Ki ez a mizantróp? Miért vívja elkeseredett szélmalomharcát a hazugság, képmutatás, korrupció ellen, ha ő maga is tudja, hogy a világ rohad, és a rothadtság nem orvosolható?

 


A mizantróp - mozgóképes ajánló

 

(..) „A mizantróp" a tiszta, s ezért meg nem értett egyéniség tragédiája a romlott társadalomban. Goethe szerint Alceste a világirodalom egyik legtragikusabb alakja.

 

Molnár Ferenc: Az üvegcipő

Molnár Ferenc 2005-ben bemutatott darabja Mácsai Pál rendezésében Gálffi Lászlóval, Für Anikóval és Hámori Gabriellával a főszerepekben 97 előadást ért meg. Május 19-én nézhetik meg utoljára.

Szabó Irmának, a kilencszázhúszas évek józsefvárosi Hamupipőkéjének nem jelenik meg a jó tündér, „szomorú kis rüsztjét" sem bújtatja üvegcipellőbe soha. Igaz, nem is a királyfi szerelme után sóvárog: ő Sipos Lajost, a szegény, éltes bútorrajzolót kívánja meghódítani. De a mostohának Molnár pesti meséjében is más tervei vannak.

 


Az üvegcipő - mozgóképes ajánló


süti beállítások módosítása