Elhunyt Végvári Tamás

Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy rövid, súlyos betegség után, 2010. május 16-án, életének 73. évében elhunyt Végvári Tamás.

_mg_7443_std
Végvári Tamás az Örkény Színház Macskajáték c. előadásában
fotó: Darázs Zsolt

 

A Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész. Közel negyven éves pályája során a Pécsi Nemzeti, Veszprémi Petőfi, a Szegedi Nemzeti, a Thália, a Budapesti Nemzeti, a Katona József és az Örkény Színház társulatának tagjaként számtalan gondosan formált, nagy hatású alakítás fűződik nevéhez.

Főbb szerepei voltak Shakespeare: Hamlet - Hamlet (Veszprém), Csehov: Három nővér - Prozorov (Katona), Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott - Színész (Katona József Színház), Tábori György: Mein Kapf - Herzl (Radnóti Miklós Színház), Kusán: Galócza - Galócza (Katona József Színház), Csehov: Sirály - Szorin (Örkény Színház). Utolsó szerepe az Örkény István Színházban a színház névadójának Macskajáték című művében Csermlényi Viktor.

Mintegy száz filmben és TV-játékban játszott. Az egyik legszebben beszélő magyar színészként hangja ismerősen cseng minden rádióhallgató és televíziónéző fülében.

Közéleti szerepvállalása is jelentős. 1993 és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt, majd a Magyar Színészkamarai Egyesület elnökeként tevékenykedett, és vezető szerepet vállalt a Magyar Színházi Társaságnál is.

Végvári Tamást az Örkény István Színház és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Örkény István Színház


_mg_7362_std
Végvári Tamás az Örkény Színház
Macskajáték c. előadásában

fotó: Darázs Zsolt


süti beállítások módosítása