MASZK programok

E héten "besűrűsödnek" a programok az ALTERRA - Kortárs Előadóművészeti Központban, azaz a szegedi Régi Zsinagógában. Kedd este Fehér Ferenc érkezik nemrég bemutatott tánc-/mozgásszínházi produkciójával, őt szerdán az RS9 Színház követi egy Podmaniczky Szilárd-darabbal, csütörtökön pedig egy igazán különleges produkció, egy roma színházi előadás vendégszerepel a Régi Zsinagógában Tollfosztás címmel.

 

fejlec

 

Sorvezető
beavató színházi program

A MASZK Egyesület az idén Sorvezető címmel beavató színházi programot indít. Ennek elsődleges célközönsége a középiskolás korosztály, nekik szeretne a MASZK Egyesület lehetőséget teremteni arra, hogy közelebb kerülhessenek a kortárs művészetekhez, az alkotókhoz, és hogy bepillantást nyerjenek az alkotási folyamatba. A program elsődleges célja az, hogy újra közösségi élmény legyen a színház, hogy a diákok az előadások után az alkotókkal együtt beszélgetve dolgozzák fel élményeiket, fogalmazzák meg problémáikat, mondják el véleményüket. Az előadásokat követő beszélgetések, illetve az előzetesen nyújtott információk remélhetőleg valódi kapaszkodókat adnak majd a megértéshez. Emellett a MASZK Egyesület azt is el szeretné érni, hogy a Régi Zsinagógába (talán első ízben) látogató diákok olyan közegben találkozzanak a kortárs művészettel, amelyben nem feszengnek, amelyben képesek megfogalmazni és elmondani gondolataikat, érzéseiket, kérdéseiket, miközben észrevétlenül gazdagodik a személyiségük, nyitottabbá, tájékozottabbá - ezáltal magabiztosabbá -, s végső soron tudatos és igényes kultúrafogyasztóvá válnak.

Az előadásokra és a beszélgetésekre természetesen minden érdeklődőt szeretettel várunk - nem csak diákokat!

A 2010-es tavaszi évadban a következő produkciók szerepelnek a Sorvezető - beavató színházi programban:

május 18. kedd, 19.30: Fehér Ferenc: Tao te - tánc- és mozgásszínház
május 20. csütörtök, 19.30: Független Színház: Tollfosztás - „tolerancia-színház"
június 4. péntek, 19.30: Szavakat fúvok - Dunai Tamás önálló estje

A beszélgetések vendégei minden alkalommal a fellépő alkotók, a házigazda: Balog József.
A Sorvezető program támogatója: OSI - Open Society Institute

 

feherferenc_taote_puskelzsoltJO_web
Fotó: Puskel Zsolt


Fehér Ferenc: Tao te
tánc- és mozgásszínház

táncosok: Fehér Ferenc, Dózsa Ákos
fénytervező: Bánki Gabi
zenei szerkesztő: Kovácsovics Dávid
jelmez: Simon Judit
zene, koreográfia: Fehér Ferenc

Időpont: 2010. május 18. kedd, 19.30
Jegyár: 800 ft

„... halad egyik, követi másik,
virul egyik, hervad másik,
erõsül egyik, gyengül másik,
keletkezik egyik, elenyész másik."
Lao-ce: Tao te king - Az Út és Erény könyve

Fehér Ferenc a hazai kortárs táncszcéna egyik őstehetsége. Tinédzserként az utcán táncolt electric-boogie-t és hiphopot, ott fedezte fel őt Juhász Anikó, a Civil negyed koreográfus-rendezője, akivel aztán évekig együtt dolgoztak és egyedi mozgás- és képi világú táncprodukciókat hoztak létre. Fehér Ferenc autodidakta módon képezte magát és egy teljesen egyéni, csak rá jellemző mozgásvilágot alakított ki, amelyhez rendkívül erős színpadi jelenlét társul. Az utóbbi pár évben önálló koreográfiákat állít színpadra, amelyeket rendszeresen hívnak külföldi fesztiválokra is. Legújabb, áprilisban bemutatott előadását Lao-ce, a taoizmus megalapítójának fő műve inspirálta.

Támogatók: OKM, NKA, Műhely Alapítvány, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Katlan Csoport, Új Előadóművészeti Alapítvány

A Sorvezető beavató színházi program részeként az előadást követő beszélgetés vendége: Fehér Ferenc táncos-koreográfus. Házigazda: Balog József.

 

podmaniczky7_web
Fotó: Tóth Melinda Liza


RS9 Színház
Podmaniczky Szilárd:
Albert Einstein paprikáskrumpli

szereplők:
Vallai Péter, Csuja Imre, Berki Szofi, Csáki Rita, Várkonyi Tamás
zene: Vedres Csaba
jelmez: Veres Dóra
díszlet: Veres Dóra, Vadász István
technikus: Sáhó András
festmény: Goya Von Gerendássy Ács György
rendező: Dobay Dezső

Időpont: 2010. május 19. szerda, 19.30
Jegyár : 800 ft

 

Az előadás Albert Einstein eddig kevéssé ismert „háttéréletét" mutatja meg: élet és halál, szeretet és gyűlölet, összetartozás és széthúzás a relativitáselmélet és az atombomba árnyékában...

A darab keretét Albert Einstein és első felesége, Mileva Maric, valamint három gyermekük családi története adja. A történet Titelen, az egykori Magyar Királyságban játszódik, ahol Mileva született. Itt szüli meg első közös gyermeküket, Lieserlt, akit nem vettek magukhoz, és aki korán meghalt. 1904-ben újabb gyermekük születik, Hans, néhány év múlva pedig egy Eduard nevű fiúnak ad életet az asszony, akiről kiderül, hogy skizofrén.

Mileva és Einstein éveken át közösen dolgoznak a relativitáselméleten, anno együtt jártak a zürichi egyetemre. Később megromlik a házasságuk, mert Einstein nem bírja a családi kötöttségeket. Az asszony csak úgy egyezik bele a válásba, ha Einstein megígéri, hogy neki adja a remélt Nobel-díjért járó összeget, amit Einstein 1921-ben meg is tesz. A darab folyamán a szülők a leghétköznapibb terepen, a konyhában próbálnak összehozni egy magyaros ételt, a paprikáskrumplit, melynek hagyományos receptjét a családfő - egy elméleti fizikushoz illően - a saját elképzelése szerint változtatja meg.

A fizikust Vallai Péter, feleségét pedig Csuja Imre alakítja ebben a paprikáskrumpli illattal körbelengett tragikomikus, abszurd, groteszk játékban, amit a Szegeden is jól ismert és kedvelt Podmaniczky Szilárd írt.

Támogatók: OKM, EJI


tollfosztas_foto_kovalovszkidaniel2_kicsi
Fotó: Kovalovszky Dániel

 

Független Színház: Tollfosztás
„tolerancia-színház"

szereplők:
Oláh Edmond, Lovas Emília, Szkiba József, Németh Angelika, Német Alfréd Roberto
jelmez: Sinkovics Judit
smink, haj: Nagy Viktor
zene: Oláh Edmond
fény: Csornai Levente
dramaturg: Illés Márton
rendezőasszisztens: Szegedi Tamás András
pszichológusok: Hegedűs Attila, Nagy Brigitta
író, rendező: Balogh Rodrigó

Időpont: 2010. május 20. csütörtök, 19.30
Jegyár: 800 ft

A Budapesti Tavaszi Fesztivál után Szegeden is látható lesz ez az érzékeny problémákat feszegető, különleges színházi alkotás, amelynek befogadását igen fontosnak tartja a MASZK Egyesület, mert az előadás sok tekintetben felmutatja mindazt, amit programjainkkal, vállalásainkkal szolgálni szeretnénk.

Balogh Rodrigó ENSZ-díjas színházrendező, Junior Prima díjas oktató közelmúltbeli jogesetekből valamint személyes történetekből írt színdarabja napjaink társadalmát és a roma integráció valóságát mutatja meg, utóbbinak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával együtt. A téma komolyságát a feldolgozás humora, a tiszta gyermeki világlátás és elbeszélésmód oldja, ugyanakkor teszi egyszerre még keményebbé. A gyerekek szemén keresztül egy olyan világ bugyrait ismerhetjük meg, amiről kevés és jobbára ferdített információ jut csupán el legtöbbünkhöz.

A színdarab öt fiatal egy napját követi végig, akik cigánygyerekeknek rendezett nyári táborból szöknek meg és haza akarnak jutni. Számos viszontagságon keresztül megismerik egymást és a felnőttek világának sötét oldalait. Döntéseket kell hozniuk, megoldaniuk olyan problémákat, melyekkel gyerekek csak ritkán szoktak találkozni. Mindeközben múltjuk történetei is megelevenednek, amelyeket - más fiatalokéhoz hasonlóan - szülő-gyerek viszonyok, iskola, szerelem, vágyak, nehézségek és gyermeki játékosság határoznak meg. Ugyanakkor olyan bölcsességeket is megfogalmaznak, mintha már nem is gyerekek volnának, mintha már túl lennének az életen. A reális jeleneteket egyre álomszerűbb helyzetek követik, és fokozatosan szertefoszlik a remény, hogy még valaha hazatérhetnek. Bár a történet - mint végül kiderül - egy álmot jelenít meg, mégis a valóságról fest szigorú képet.

Támogatók: Summa Artium Kultúra Támogató Kht. - Polgár Krisztina Emlékalap, Open Society Institute - Arts and Culture Network Program, Színházi Dolgozók Szakszervezete - Előadóművészek Jogdíjalapja, Kesztyűgyár Közösségi Ház, Kurt Lewin Alapítvány
Szakmai segítő szervezetek: Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány

A Sorvezető beavató színházi program részeként az előadást követő beszélgetés vendégei: az alkotók és Illés Márton dramaturg, a Kurt Lewin Alapítvány munkatársa. Házigazda: Balog József.

Forrás: MASZK, Szeged

süti beállítások módosítása