PLACCC Fesztivál

Kukkolós színházi thriller, lakás-kaland-túra és élő, utcai emlékek várják a vendégeket május 26-30. között Pécsett. A PLACCC Fesztivál két rendkívül sikeres év után idén először Budapesten kívül is bemutatkozik. A magyar és külföldi művészek nem csupán gyönyörű díszletként használják Európa Kulturális Fővárosát, hanem újraértelmezik Pécs köztereit.

Placcc_logo_color

 

A PLACCC Pécs Fesztiválon május 28-29-én mutatkozik be a holland Compagnie Dakar társulat. Az Élethelyzet című kifinomult és visszafogott színházi thriller kiindulópontja az a váratlan helyzet, amikor az ember otthonát idegenek árasztják el. Az ismeretlennel szembeni gyanakvás problémáját körüljáró előadást valós „díszletben", egy pécsi családi házban adják elő. A közönség a hátsó kertből, az ablakon át kukkolva követheti az eseményeket, így maguk a nézők is behatolóvá válnak.

 

CompagnieDakar__Sanne_Peper

 

Magyar és cseh közös vállalkozás a lakás-kaland-túra, amit Pécs egyik ismert negyedében, Uránvárosban lehet kipróbálni május 26-30. között. A nézők tízpercenként, kettesével sétálnak végig az irányított nyomkereső túrán, amelynek állomásain magánemberek lakásaiban más-más produkció fogadja őket. A rövid jeleneteket és installációkat előadó- és képzőművészek, építészek dolgozzák ki Uránváros mindennapi élete és az ott lakó emberek élményei alapján.

 

Uran_City

 

A pécsi kulturális életet a többi között a Déli Szél művészi kollektíva képviseli a PLACCC Pécs Fesztiválon. Az alkotócsoport fő célja élő emlékeket alkotni egy élővé tett városképről. A Hajlék című land art installációjuk a Pécsett lakók és az odalátogatók, a helyiek és az idegenek kapcsolatát vizsgálja május 26-30. között a belvárosban.

A PLACCC Fesztivált 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el az Artopolis Egyesület Budapesten, hogy bemutassa a magyar közönségnek a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. A művészek a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat. A PLACCC 2008 keretében repülni tanították a nézőket az egykori budapesti pártfőiskolán, biciklis lélekbúvárkodást tartottak és egy plázában keresték a szerelmet az alkotók. A 2009-es fesztivál művészei szleng-operát mutattak be egy budai barlangban, betonkeverő autókat alakítottak át utcai diszkógömbbé, lepukkant pinceajtókat rehabilitáltak, algákkal tisztították meg a Blaha Lujza tér levegőjét, közösségi kanapét építettek az utcán és élő galériává alakítottak egy népszerű teret.

A PLACCC Pécs fesztivál a korábbiakhoz hasonlóan új befogadói hozzáállást kínál és vár a közönségtől. A produkciók provokálnak, megnevettetnek, felráznak és elgondolkodtatnak. Az eredmény intenzív, interaktív, testközeli kapcsolat a város, a művészek és a közönség között.

Részletek és jegyfoglalás: www.placcc.hu

Szervező: Artopolis Egyesület
Támogatók: Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa, Hungarofest Nonprofit Kft., Holland Királyság Nagykövetsége, Summa Artium - Polgár Krisztina Emlékalap, Nemzetközi Visegrádi Alap, Čtyři dny Fesztivál, Prágai Fővárosi Önkormányzat, Cseh Kulturális Minisztérium, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

süti beállítások módosítása