Lakás-kaland-túra

Városszépítő képzőművészeti akcióval kezdődött el szerdán a PLACCC Pécs Fesztivál. A budapesti 1000 % csoport tagjai csinosították meg a lepukkant beton térelemeket Uránvárosban. Munkájuk a Lakás-kaland-túra nevű izgalmas program része, amelyet vasárnapig lehet kipróbálni Európa Kulturális Fővárosában.

ezerszazalek7

Színes mintákkal, kis grafikákkal dobták fel a street art alkotók azokat az elhanyagolt térelválasztó elemeket, amelyek az utcai szemetes konténereket takarják el Pécs lakónegyedében, Uránvárosban. Némelyik betontömb mostantól a szivárványt, a kék eget vagy a zöld gyepet idézi, van olyan is, amire egy könyvet festettek és olyan is akad, amelyik egy régimódi kisvendéglő kockás abroszának mintáját öltötte magára. A művészek célja, hogy jó hangulatot, egy kis szépséget csempésszenek a környéken élők mindennapjaiba. Az 1000% csoport az Iparművészeti Egyetemen alakult, jelenleg Orosz Richárd, Füredi Tamás, Stark Attila, Szabó Balázs és Vörös Krisztián a tagjai.

 

ezerszazalek1

 

Uránváros - ahogyan még a pécsiek sem látták

A street art művészek akciója a szerdán kezdődött PLACCC Pécs Fesztivál egyik programjának, az úgynevezett Lakás-kaland-túrának a része. Előadóművészek és építészek mutatják be az ambivalensnek tartott Uránvárost a saját nézőpontjukból, ráadásul helyi magánemberek otthonaiban. A tégla- és panelházakból álló környéken élő emberek a fesztivál idejére kölcsönadják az ingatlanjaikat a prágai és pécsi művészeknek. A nézőknek nincs más dolguk, mint követni a találkozóhelyen kapott útleírást, és a 80 perces sétatúra alatt megkeresni a kijelölt lakásokat. Az alkotók minden helyszínen más-más produkcióval készülnek, amelyek a PLACCC felkérésére jönnek létre és csak Pécsett láthatók. A Lakás-kaland-túra nem színház, nem építészet és nem képzőművészet, hanem mindez egyszerre.

 

Uran_City

 

Az uránvárosi Lakás-kaland-túra lényege a meglepetés, így a PLACCC Pécs szervezői nem árulják el, hogy pontosan mi várható az egyes lakásokban. Néhány információt azonban közzétettek. Az egyik alkotó a cseh Tomáš Vaněk. A Prágában élő képzőművész új technológiák segítségével olyan virtuális hangtereket alkot, amelyek nem létező helyzetekbe „repítik" a nézőt. A pécsi Minimum Építész Műhely rejtett csemegékre hívja fel a figyelmet, és bebizonyítja, hogy ha nyitott szemmel járunk, akár még a helyiek is rácsodálkozhatnak a környék szépségére. Az ugyancsak pécsi Gerilla Puppets egy másik lakásban pimasz, de jóindulatú kritikával illeti Uránvárost egy mogorva, de szeretetreméltó öregúr szemüvegén keresztül. A szintén helyi fiatalokból álló Periszkóp Munkaközösség egy újabb ingatlanban képre és hangra épülő interaktív performansszal és közösségi rádióval készül, amibe a közönséget és a panelház lakóit is be akarják vonni. Talán még az is kiderül, hogy köztük van az új Howard Stern...A Lakás-kaland-túra sétaútvonalán az 1000% csoport munkáit is meg lehet nézni.

 

Placcc_logo_color

 

PLACCC PÉCS: Lakás-kaland túra

2010. május 26-28. 17.00 és 20.00 között, valamint május 29-30. 15.00 és 20.00 között
Két fős turnusok indulása 10 percenként

Találkozóhely: Club II. Pub - 7693 Pécs, Esztergár Lajos utca 10. (Olimpia Üzletház nyugati oldalán)
Tudnivalók: a túra kb. 80 perces, kényelmes cipő ajánlott. A túra nyelve magyar vagy angol. (választható)

.Jegyek: teljes árú - 1.500 Ft, diák/nyugdíjas - 1.200 Ft, csoportos jegy 10 főtől - 1.000 Ft (csoportos jegyfoglalás a placcc@placcc.hu email címen)

Jegyek kaphatók: www.placcc.hu , www.jegy.hu, Vista Pécs iroda - Pécs 7621 Ferencesek u. 2. és az InterTicket országos hálózatában

A megvásárolt belépőjegyekkel a nézőket előadás után vendégül látják egy pohár PORT.hu italra a PLACCC Pécs fesztiválközpontjában, a Kultúrkertben. (Pécs, Szent István tér 17.)

Bővebb információ és jegyfoglalás: www.placcc.hu

A PLACCC Pécs Fesztiválon emellett vasárnapig láthatók a belvárosban a Déli Szél művészi kollektíva meglepő utcai installációi, valamint május 28-29-én a holland Compagnie Dakar társulat egy színházi thrillert mutat be egy pécsi család házában és kertjében, amit a tulajdonosok szintén kölcsönadnak a művészeknek.

fotók: Gyenes Orsolya
forrás: Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása