Színházi thriller a kertben

Valós díszletben, egy igazi család házában látható az Élethelyzet című, kifinomult humorú színházi thriller május 28-29-én naponta kétszer a PLACCC Pécs Fesztiválon. A holland Compagnie Dakar társulat ezzel az előadással mutatkozik be Magyarországon.

Bestaansaarde_04_Sanne_Peper

 

Mindenki életében vannak megkérdőjelezhetetlen bizonyosságok. Ha reggel felébredünk, a szoba pontosan úgy néz ki, mint ahogyan lefekvéskor hagytuk. A falak és az ajtók távol tartják az idegeneket, és az ember biztonságban érzi magát az otthonában. A házam a váram, ahol én vagyok az úr. De ez a biztonságérzet semmivé lesz, ha valaki betör a lakásunkba, az intim szféránkba. Ingoványossá válik mindaz, amit addig szilárdnak, megingathatatlannak gondoltunk. Csak az zakatol a fejünkben, hogy az idegen végre tűnjön már el, és álljon helyre a rend. De mi van akkor, ha a behatoló nem hajlandó elhagyni a lakást, hanem marad?

Bestaansaarde_03_Sanne_Peper

Ez a kiindulópontja az Élethelyzet című, rendkívül kifinomult és visszafogott, ugyanakkor humoros színházi thrillernek, amelyet május 28-29-én naponta kétszer láthat a közönség a PLACCC Pécs Fesztiválon. Az abszurd történetet még hatásosabbá teszi, hogy a színészek valós „díszletben", egy pécsi családi házban játszanak, amit a fesztivál idejére kölcsönadnak a holland művészeknek az ott élő magánszemélyek. A közönség a hátsó kertből, az ablakon keresztül követheti nyomon, ahogyan a lakásba beszivárognak az idegenek. Így a nézők egyszerre lesznek kukkolók és behatolók a történetben. Az előadás nem szövegalapú, így idegen nyelv ismerete nélkül is élvezhető.

CompagnieDakar__Sanne_Peper

 

A nemzetközi hírű holland társulat, a Compagnie Dakar a korábbi munkáiban is az ismeretlennel és az idegennel szembeni gyanakvás problematikáját járta körül sajátos színházi eszközökkel. A Braakland (Pusztaság) című előadásukat a New York Times a 2009-es év tíz legjobb színházi produkciója közé sorolta. A társulatot 2001-ben Guido Kleene alapította és nevezte el a szülővárosáról, a szenegáli fővárosról, Dakarról. A rendező Hollandiában élő fehér férfiként tekint a fekete kontinensre, és Afrikához való viszonyát színháza inspiráló forrásának metaforájaként használja.

---

Compagnie Dakar (NL): Élethelyzet (Bestansaarde)
Előadások: 2010. május 28-29. 18.30 és 20.30
Helyszín: egy pécsi kertes családi ház.
Találkozóhely: Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar - 7624 Pécs, Damjanich u. 30.
Találkozó: kezdés előtt 30 perccel (18 és 20 órakor)
Tudnivalók: szabadtéri helyszín, eső ellen védett.

.Jegyek: teljes árú - 1.500 Ft, diák/nyugdíjas - 1.200 Ft, csoportos jegy 10 főtől - 1.000 Ft (csoportos jegyfoglalás a placcc@placcc.hu email címen)

Jegyek kaphatók: www.placcc.hu , www.jegy.hu, Vista Pécs iroda - Pécs 7621 Ferencesek u. 2. és az InterTicket országos hálózatában

 

PLACCC_Pecs


A megvásárolt belépőjegyekkel a nézőket előadás után vendégül látják egy pohár PORT.hu italra a PLACCC Pécs fesztiválközpontjában, a Kultúrkertben. (Pécs, Szent István tér 17.)

A vasárnapig tartó PLACCC Pécs Fesztiválon nem ez a színházi előadás az egyetlen, amit pécsi magánemberek otthonaiban láthat a közönség. Magyar és cseh közös vállalkozás a Lakás-kaland-túra, amit Uránvárosban lehet kipróbálni. A nézők tízpercenként, kettesével sétálnak végig a találkozóhelytől egy kijelölt sétaútvonalon. Az egyes állomásokon, vagyis több valódi lakóingatlanban más-más produkció fogadja őket. A rövid jeleneteket és installációkat előadó- és képzőművészek, építészek dolgozták ki Pécs lakótelepi negyedének történelme, hangulata és az ott élők élményei alapján.

Fotók: Sanne Peper
Forrás: Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása