Meglepő köztéri alkotások Pécsen

Szokatlan és elgondolkodtató utcai alkotások lepték el Pécs belvárosát. A Déli Szél művészi kollektíva tagjai megbolygatják a környezetet, és új értelmezést adnak a városi helyszíneknek. A szabadtéri installációkat a PLACCC Pécs Fesztiválon ingyen lehet megnézni, és szombaton délután 4 órától rendhagyó tárlatvezetést is tartanak a művészek.

dli_szl_1

 

Az öt napos PLACCC Pécs Fesztivál programsorozatában a helyi kulturális életet a többi között a Déli Szél művészi kollektíva képviseli a Hajlék című szabadtéri projekttel. A képzőművészek, Hegyi Csaba, Lukács József Jóka, Nagy Otília, Peták Péter, Sólyom Alex és Varga Tünde a jól ismert, naponta látott pécsi helyeken és a még felfedezetlen zugokban megbolygatják a környezetet. Belenyúlnak, átalakítják és valami szokatlan újdonsággal egészítik ki, vagy csupán kiemelik a már ott lévő, de eddig rejtőzködő szépséget.

 

dli_szl_2

 

A Déli Szél csoport tagjainak installációit a városi helyszínek, közterek inspirálják, amelyekhez a természeti környezet formavilágát és kellékeit használják fel. A PLACCC Pécs fesztiválra készülő munkáik többsége az organikus formák és anyagok, valamint a városi környezet kapcsolatát feszegetik. Hegyi Csaba kizárólag természetes anyagokból, ágakból, gallyakból, kenderkötélből, agyagból, mészből és rézötvözetből készíti el az Óriás „gyerek" kucsma című installációját az egykori tárolók, ólak, kemencék, sőt alkalmi szálláshelyek ősépítményeinek mintájára. Lukács József Jóka szintén az organikus anyagok és az urbanisztikus környezet viszonyát vizsgálja. A művész egy tömb fából farag ki kisméretű szobrot, amely akár egy bőröndben hordozható, így változtatható a helyszíne a városban. Egy másik képzőművész, Nagy Otília egy idilli tavacskát varázsol egy szórakozóhely betonteraszára. A nagyméretű festmény nézői láthatják a víz felületén tükröződő faágakat, és egyben a víz alatti élővilágot is. Sólyom Alex a fénnyel és az emlékeinkkel kísérletezik a "tér pótlás" című installációval. A belvárosban kihelyezett tükördobozok segítségével nemcsak azt mutatja meg a környezetből, amit az emberi szem lát, hanem azt is, amit az agy pótol ki a vizuális élményhez. Az eredmény a környezetről kapott mentális lenyomat. Varga Tünde az egyik pécsi parkban emeli ki a már ott lévő szépséget. A kert hangulatába simuló anyagok segítségével különböző méretű és formájú vájatokat alakít ki a talajban, az ott lévő növényvilág egységét szem előtt tartva. Némileg eltér ettől a koncepciótól Peták Péter munkája, amely a sokatmondó under reconstruction címet kapta. Az installációval a művész pécsi lakosként azokra a beruházásokra, útfelbontásokra, felújításokra és építkezésekre reflektál, amelyek jelenleg is zajlanak Európa Kulturális Fővárosában.

 

Placcc_logo_color

 

--------

A Hajlék című projekt helyszínei Pécsen:
Hegyi Csaba, Lukács Jóka, Varga Tünde - Északi Várfal-sétány
Nagy Otília, Sólyom Alex - Kultúrkert
Peták Péter - Szent István tér

Rendhagyó tárlatvezetés az alkotókkal: május 29. szombat 16 óra: Találkozóhely: a Kultúrkert sárga pavilonjánál. (Pécs, Szent István tér 17.) Ingyenes családi program.

A PLACCC Pécs Fesztivál még két izgalmas programot kínál. Az egyik egy kifinomult humorú színházi thriller, amit egy igazi pécsi család házának a kertjében ad elő a holland Compagnie Dakar nevű társulat. Az Élethelyzet című darabot szombaton még kétszer, 18:30-tól és 20:30-tól lehet látni. A másik különlegesség a Lakás-kaland-túra, amely során uránvárosi lakásokban rövid produkciókkal várják a nézőket építészek, előadó- és képzőművészek. Ezt a programot szombaton és vasárnap 15 és 20 óra között ki lehet még próbálni. A megvásárolt belépőjegyekkel a nézőket előadás után vendégül látják egy pohár PORT.hu italra a PLACCC Pécs fesztiválközpontjában, a Kultúrkertben.

Részletek: www.placcc.hu
A PLACCC Pécs animációs ajánlója: http://vimeo.com/11942033
Szervező: Artopolis Egyesület

Támogatók: Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa, Hungarofest Nonprofit Kft., Holland Királyság Nagykövetsége, Holland Előadóművészeti Alap, Summa Artium - Polgár Krisztina Emlékalap, Nemzetközi Visegrádi Alap, Čtyři dny Fesztivál, Prágai Fővárosi Önkormányzat, Cseh Kulturális Minisztérium, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Médiatámogatók: PORT.hu, Funzine, EST lapok, Fidelio Est, szinhaz.hu - Magyar Színházi Portál, Független Hírügynökség, Revizor

 

süti beállítások módosítása