Mi ez a hang? (Dzsesztetés) - Katona József Színház

Preszilveszteri programként tökéletes választásnak ígérkezett a Katona koncertes-színházas bulija. Anno nagyon bejöttek a Krétakör zenekar performanszai - most is valami hasonlóra számítottam, de gyorsan kiderült, hogy ezt benéztem. A Katona produkciójában jóval több a színház, mint Tilóékéban volt: a színpadon egy húszas (ötvenes?) évekbeli jazz band fogad minket, kiváló jelmezekben (a fehér betétes bőrcipő alap!), és a stílusra jellemző valamennyi tipikus hangszerrel. A Dzsesztetés lényege amúgy, hogy bevallottan nem profi zenész, a hangszerrel esetleg csak pár éve barátkozó színészek csináljanak egy poénos-zenés estét - a leadott számok között a zenekar tagjai vallanak stand-up comedy-szerű jelenésekben életükről és zenei pályafutásukról. Legjobban ezek közül nekem a szenvtelen Kocsis Gergő 10 perce jött be a legjobban, nála már anno a TÁP-ban is láttuk, hogy nagyon tudja adni a szöveget.

Ugyanakkor az amúgy tényleg tízpontos társulatból ezúttal két színészt emelnék ki: Keresztes "The entertainer" Tamás negyedórás zongora-agymenése néha már az elmebetegség határát súrolja - nagyon helyes módon. Róla egyébként ismét kiderül, hogy színpadra termett: a botcsinálta zenészek között (ahogy a dobokat valami ijedt feszültséggel fixírozza, leginkább Mészáros Bélánál jön ki a tudás hiánya) Keresztes magasan a legjöbb, az este folyamán 4-5 féle hangszert kezel profin. A csapat másik jelensége nyilván Jordán Adél, akibe durva énekhang szorult, de ma ezt és a szokásos földöntúli formáját is meg tudja fejelni: valami beteges, ugyanakkor leírhatatlanul komplex és érdekfeszítő látványt produkál, amikor egy szám erejéig beül a dobok mögé.


Ha kritikus lennék, muszáj lenne elmondani, hogy ez előadás néha akad, a pörgést nem tudják folyamatosan fenntartani. Vájt fülű userek pedig a zenén is biztosan nem kicsit érezhetik, hogy nem Charlie Parker fúj. De persze nem is ezért jöttünk, így az egyszerűen jó arcokból álló társulat kedvelőinek ugyan extatikus szórakozást nem, de kellemes és mosolygós két órát ad az előadás.

Mi ez a hang? (Dzsesztetés) (r. Máté Gábor)

süti beállítások módosítása