A Szputnyik a Theatertreffenen

2009 májusában a mutatták be Handke Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című darabot a Szputnyik és a grazi Schauspielhaus közös produkciójaként. Bodó Viktor rendezőnek ez volt a harmadik rendezése a grazi teatrumban. Alice című előadásának látványtervéért az egyik legrangosabb osztrák díjban, a Nestroy-díjban részesült.

02

A kritika által eddig is méltán dicsért Az óra...- előadást nem kisebb elismerés érte: a kb. 400 német nyelvű előadás közül válogató független zsűri az évad tíz legjobb német nyelvű produkciója közé válogatta be. Az 1964 óta minden év májusában megrendezett (a mi Országos Színházi Találkozónkhoz hasonló) német színházi seregszemle, a Theatertreffen programján olyan nagy rendezők munkái mellett szerepel majd, mint Christoph Marthaler, Luk Perceval, Johan Simons, vagy a rendezői szakmát is űző, nálunk is népszerű (Örkény, Krétakör) drámaíró, Roland Schimmelpfenning által jegyzett bécsi Burgtheaterbeli előadás.

 

03

A válogatás érdekessége, hogy ott lesz a versenyben a Szputnyik másik koprodukciós partnere, a kölni Schauspiel igazgató-rendezőnőjének, Karin Beiernek az előadása is. Tavasszal tehát a német fővárosban ünnepel a színházi szakma, ahol jelen lesz a Szputnyik is.

Bodó Viktor jelenleg ismét Grazban rendez, ahol március 12-én lesz Liliom bemutatója Pető Kata főszereplésével.

-------

Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról
Részletek a kritikákból:

„...A 15 fős társulat folyamatos, izzasztó bevetésben teremti meg a pillanatokat, helyzeteket, viszonyokat, hogy aztán újra elvesse őket...." (Martin Behr, Salzburger Nachrichten, 2009. május 16.)

„...A magas színpadi művészet csillagórája a grazi Schauspielhausban: Bodó Viktor Handke-rendezése nem hagy kívánnivalót, csak tátott szájakat maga után. Csak nézzenek és ámuljanak. (...) A csodálkozás, azt mondják, nem hallatszik. Itt hallhatóvá vált. Ez is szép jutalom." (Werner Krause, Kleine Zeitung, 2009. május 15.)

„Ennyi játék- és improvizációs örömöt ritkán láttunk a grazi színházban." (Michaela Reichert, Kronen Zeitung, 2009. május 16.)

----------

Kapcsolódó linkek:

Berlini Theatertreffen honlapja: http://www.berlinerfestspiele.de/de/aktuell/festivals/03_theatertreffen/tt_start.php
Szputnyik Hajózási Társaság honlapja: http://szputnyik.blog.hu/
Schauspielhaus Graz honlapja: http://www.schauspielhaus-graz.com/

süti beállítások módosítása