Frenák visszatér Párizsba

2004-ben nyílt meg Párizsban Franciaország Nemzeti Táncközpontja (Centre National de la Danse, CND). Az intézmény, fő profiljának megfelelően, többféle módon támogatja és segíti a kortárs táncművészetet: helyet ad tánckurzusoknak, koprodukciós partnerként előadások létrehozásában vesz részt, produkciókat fogad be és tematikus könyvtárat is működtet.

intime_KNI_04

 

Néhány év kihagyás után, február 24-én, 25-én és 26-án, Párizsban itt lépett fel a Frenák Pál Társulat. A tánc francia fellegvárában való bemutatkozás önmagában óriási szakmai siker, amelyet ennek köszönhetően felfokozott várakozás előzött meg. Rosita Boisseau, a Le Monde újságírója a következő szavakkal csigázta fel a franciákat: ,,A fizikalitás határait feszegető munkájának nyersessége, az emberi ösztönök pszichológiai pontossága kirobbanó erejű előadást hoz létre. A magyar Frenák Pál InTimE c. darabja hat harcra kész táncossal és egy vörös kanapéval a zsigerekből eredő tánc határait egyre messzebb tolja. A magányra, a szexualitásra építkező érzelmek és vágyak összetettsége egy dinamikus és feszes partitúrát hoznak létre. (...) Mélyen fájdalmas előadás."

 

intime_KNI_14

 

"Micsoda érzékiség, micsoda erotikus töltet!", írja lelkesen a Nouvel Observateur hasábjain Odile Benyahia-Kouider és Raphaël de Gubernatis, majd így folytatják: "Művészileg mindez mégsem érne sokat, ha a rendkívül pontosan kigondolt, strukturált koreográfia, mely állandó veszélynek teszi ki a határait feszegető testet, nem szolgálná az InTimE lényegét jelentő, gesztusokban kifejezésre jutó értelmet."

S az InTimE szemmel láthatóan nem okozott csalódást a közönségnek. Mind a három nap - a CND-ben is szokatlan módon - teltházzal, a lépcsőkön is ülve nézték az előadást.

 

intime_KNI_07

Az InTimE feszességét, lüktetését nem csak a francia közönség élvezhette. Ugyanis a CND együttműködésben áll az Artéval, mely az Interneten keresztül a kultúra demokratizálásának jegyében hónapokon át elérhetővé teszi honlapja Live Web funkcióján keresztül a február 24-én felvett InTimE előadást, így bárki részese lehet az élménynek.

A CND-beli előadásokat február 27-én a társulat a Párizsi Magyar Intézetben tartott "InTimE en intime" előadással koronázta meg.

Fotók: Kővágó Nagy Imre

süti beállítások módosítása