Liliom premier

A Liliom ballada a ligeti vagány és a mindenes cseléd szemérmes-nagy, néma szerelméről; két környezetével, a világgal, és egymással is dacoló ember végzetdrámája a megalkuvásmentes, tiszta, egyenes gerincű létezés lehetetlenségéről.

7_N

 

Liliom, a vurtstli nagyhangú, hirtelenharagú csalogatója, a nők bálványa, dacból és mélységes igazságérzetétől vezérelve kiáll egy ismeretlen lány mellett, válllalva, hogy Muskátné, a körhintatulajdonos kirúgja az állásából. Az ismeretlen, tiszta lány dacból? szolidaritásból? szerelemből? osztozik Liliom sorsában. Két, a Paradicsomból kiűzött, otthontalan ember talál társra a ligeti éjszakában.

 

8_N

 

A kispolgári hétköznapokat azonban nem Liliom számára találták ki. Képtelen az evilági törvények szerint élni: a házmesteri állás az önfeladást jelentené számára. Sóvárog sikerei helyszíne, a Liget után, ami a fantázia, a szabadság birodalma, az egyetlen lehetséges élettér volt a számára. A tétlenség, a tehetetlenség és a Julival szemben érzett lelkiismeret-furdalás dühöt vált ki belőle: azt bántja, akit a legjobban szeret.

 

3_N

 

Otthont, támaszt, megértést csak egymásban találhatnának: megingathatatlan, mély szerelmüket azonban még egymás előtt is titkolják. Két büszke ember társas magánya.

Amikor Liliom megtudja, hogy Juli gyermeket vár, mindent egy lapra tesz fel: rabolni indul a gyengeségét, befolyásolhatóságát kihasználó Ficsúrral. A rablási kísérlet azonban balul sül el: letartóztatják és úgy érzi, mindent elveszített. Maradék büszkeségét mentve, a halálba menekül...

A Liliom külvárosi legenda. A ligeti romantika a múlté, de a külvárosi fiatalok sorsa, kitörési kísérletei ma is ugyanolyan reménytelenek.

 

molnar
Molnár Ferenc
/1878-1952/

 

Molnár Ferenc: LILIOM
- külvárosi legenda hét képben -

Liliom: GÉMES ANTOS
Juli: BALSAI MÓNI
Mari: SOLTÉSZ BÖZSE
Ficsúr: PÁL ANDRÁS m.v.
Hugó: JEGERCSIK CSABA
Linzmann: SZÉLYES IMRE
Muskátné: KUBIK ANNA
Lujza: BÁBINSZKI ÁGNES
Hollunderné: HÁMORI ILDIKÓ
A Hollunder fiú: SZATMÁRI ATTILA

Orvos, Dr. Reich: RANCSÓ DEZSŐ
Kapitány: TÓTH SÁNDOR
Berkovics: SZŰCS SÁNDOR
Az esztergályos, Kádár István: BEDE FAZEKAS SZABOLCS
Budai rendőr: PAVLETITS BÉLA
Első rendőr: SZABÓ MÁTÉ
Második rendőr: HORVÁTH ZOLTÁN

Díszlet: CSANÁDI JUDIT
Jelmez: KÁRPÁTI ENIKŐ
Dramaturg: GECSÉNYI GYÖRGYI
Rendezőasszisztens: HŰBÉR TÜNDE

Rendező: GUELMINO SÁNDOR

Bemutató: 2010. március 12.

További előadások márciusban:
13-án, szombaton,
18-án, csütörtökön,
31-én, szerdán
este 7 órakor

 

3_N

 

fotók: Korniss Péter
forrás és további információk: Magyar Színház

süti beállítások módosítása