A helység kalapácsa

Balassi Bálint Szép magyar komédiája, Csokonai Culturája és Bornemissza Péter Magyar Elektrája után újabb komédiával folytatódik a kolozsvári színház által kezdeményezett Klasszikus magyar drámasorozat. Negyedik bemutatóként Petőfi Sándor komikus eposzának, A helység kalapácsának felolvasószínházi előadását Salat Lehel rendezi meg. A produkcióra hétfőn, április 19-én és május 3-án este 8 órától kerül sor a kolozsvári színház új stúdiójában.


a_helyseg_kalapacsa_400

 

Petőfi A helység kalapácsában a magyar romantika kedvenc műfaját, az eposzt parodizálja: a túlzásba vitt pátoszt, a fennkölt hangnemet és a jellegzetes eposzi kellékeket teszi nevetségessé. Petőfi műve nemcsak szokatlan nyelvi fordulataival („a pokolbeli kínok bicskája", „a kétségbeesés bunkósbotja" vagy a szemérmetes Erzsók szeméből Fejenagy által kiolvasott „ártatlan vagyok én, / Mint az izé" stb.) hívta ki a maga idejében kritikusok megbotránkozását, hanem tárgyválasztásával is: a hatalmasra növesztett falusi életképpel, amely végső soron a dolgos falusi nép vasárnapi foglalatosságait emeli fel és fokozza le a „költészet" által. A történet kezdetekor egy templomi istentiszteleten vesz részt a falu apraja-nagyja.

A helység kalapácsa, azaz a helybéli kovács elalszik a misén, és annak végeztével is vidáman hortyog tovább az egyik padra borulva. Mikor Fejenagy felébred, rádöbben, hogy rázárták a templomajtót. Hôsünk úgy dönt, hogy lemászik a templomtorony harangkötelén. Eközben a falusi kocsmában zajlik az élet, hisz nincsen olyan jó bora senkinek, mint a kocsmárosnénak, Szemérmetes Erzsók asszonynak. Ám a tisztes férfiak közül nem mindenki a bor miatt jár Erzsókhoz: a helybeli lágyszívű kántor és a helység kalapácsa is szerelmes érzéseket táplál a szemérmetes „fiatalasszony" iránt...

Szereplők: Narrátor: Dimény Áron, Erzsók: Vindis Andrea, Fejenagy: Szűcs Ervin, Kántor: Galló Ernő, Bagarja: Laczkó V. Róbert, Harangláb: Balla Szabolcs, Márta: Kántor Melinda, Csepü Palkó: Köllő Csongor, Bíró: Dimény Áron.
Csámpás zenészek: Szép Gy. Bálint, Tóth Márton, Szép András m.v.
A felolvasószínházi produkció rendezője Salat Lehel.
Külön köszönet Tompa Andreának.

hkalapacsa_400

 

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása