Rákmesék

A magát színházi kollektívaként meghatározó holland Hotel Modern régi ismerős Magyarországon. A dokumentumot és a fikciót, a tragikus realitást és az illúziók világát mesterien elegyítő társulat formanyelve a film és a képzőművészet határvidékeit érinti.

Hotel_Modern_Shrimp_Tales_8_foto_Leo_van_Velzen

Élő animációs filmet vetítenek nézőiknek, úgy hogy közben látjuk azt is , ahogy a rendkívüli alapossággal kitalált mini filmdíszlet(ek)ben készül, "forog" a film: 2-3 színész mozgatja a rák-szereplőket, a kellékeket, a jelenetek pedig, születésről, életről, halálról, bokszmeccsről és agyműtétről, fontos és kevésbé fontos emberi/ráki pillanatokról szólnak.

Az előadás végén pedig a díszlet kiürül, rákok szárnyra kapnak, és fölülről, mint a Berlin felett az ég két angyala, mély megértéssel szemlélik az emberek mindennapi küzdelmét.

A Hotel Modern legutóbb a The Camp című darabbal és óriás terepasztal munkatáborával gondolkodtatta el és nyűgözte le a magyar közönséget 2008 februárjában.

Hotel_Modern_Shrimp_Tales_4_foto_Leo_van_Velzen

A Hotel Modern Rotterdamban működő színházi csoport, mely 1996-ban alakult, Pauline Kalker, Arlène Hoornweg színészek és Herman Helle képzőművész/performer vezetésével. Előadásaikban a színház és a bábművészet között keresnek kapcsolatot, a képzőművészet egyes elemeit is bevonva a munkába. A társulat egyszerre használja a színpadon a szöveget, a zenét, a színészi játékot és különféle tárgyi objekteket - felidézve, ugyanakkor ellenőrizve is a káosz elemeit.

 

Hotel_Modern_Shrimp_Tales_foto_Pauline_Kalker

„Ugyanis a Hotel Modern párszemélyes alkotócsapata miniatűr kamerákkal felszerelkezve, élőben filmezi a meghökkentő részletgazdagsággal, mégis a szükséges absztrakcióval ábrázolt, feltehetőleg méretarányosan lekicsinyített terekben zajló, gigantikus terepasztalokra átplántált történéseket. A néhány négyzetméteres területen az akciókat a szereplők nemcsak filmezik, hanem elő is idézik, az eredmény a színpad mögött látható óriási kivetítőn követhető."

Mese életről és halálról és a kettő között feszülő létről.
A Rákmesék hősei természetesen nem emberek, hanem rákok. Bocsánat, természetesen emberek, nem rákok...
Két rák sürög-forog a krematóriumban. Dolgoznak.
„...- Hát igen. Ez már modern.- szól az egyik.

 

Hotel_Modern_Shrimp_Tales_5_foto_Leo_van_Velzen

 

Rákmesék
Élő animáció, élő hangsávok, ujjnyi videókamera

Kivitelező és előadó: Pauline KALKER, Arlène HOORWEG, Herman HELLE
Hangkoncepció és helyszíni hang: Arthur SAUER
Díszlet asszisztens, öltözető: Ineke KRUIZINGA
Technikusok: André GOOS and Jorg SCHELLEKENS

Asszisztenseks: Heleen WIEMER+, Stefan GROSS, Jozef van ROSSEM, Sanne VAGHI, Jan-Geert MUNNEKE and Annette SCHEER

Előadás időpont: 2010. április 29-30. 20:00

 
Április 29-én, pénteken az előadás után Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító beszélget az alkotókkal és a közönséggel!
Jegyár: 2200 Ft, diákjegy: 1700 Ft, a Trafó bérlet érvényes!
Köszönet: Els Nieveen van Dijkum, Wilco Kwerreveld, Amnesty International
Támogatók NFPK, City of Rotterdam, NKA, OKM
Forrás: Trafó

süti beállítások módosítása