Európai Színházi Konvenció

A Miskolci Nemzeti Színház 2010. június 1-től az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, ETC) teljes jogú tagja . Halasi Imre igazgatóságának kezdete óta mind nagyobb hangsúlyt helyezett a Miskolci Nemzeti Színház nemzetközi kapcsolatainak kiépítésére. Az elmúlt hét évben a színház számtalan alkalommal mutatkozott be Magyarország határain kívül (vendégjátékok Japánban, Szardínián, Szlovéniában, Olaszországban, a MESS Fesztiválon Szarajevóban, a kolumbiai Iberoamerican Fesztiválon, a Dubrovniki Nyári Fesztiválon, koprodukciók a Regensburgi Színházzal, valamint a Kassai Állami Színházzal idén harmadszor nyertek Európai Uniós pályázatot a két színház együttműködésének támogatására.

etc_400

 

A Miskolci Nemzeti Színház most egy újabb fontos lépést tett a nemzetek közötti kulturális csere és kultúraközvetítő szerep betöltése útján: 2010. június 1-től a színház az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, ETC) teljes jogú tagja.

Az ETC nemzetközi szervezete 1988-ban jött létre az európai kortárs drámaírás és színházi alkotás elősegítésére és támogatására. A hálózat 24 országból, Albániától Norvégiáig, Franciaországtól Fehéroroszországig, 41 tagot számlál.

A hálózat célja az európai színházak közötti együttműködés elősegítése, illetve fiatal európai művészeknek valamint új színházi darabok létrejöttének a támogatása. Az ETC projektjei bátorítják a fiatal tehetségeket és összekötik a színházi szakembereket, tagjainak platformot biztosít szakmai találkozókra, európai párbeszédekre, továbbá felhívják a figyelmet az európai nyelvek sokszínűségére. Ezen kívül az ETC lehetőséget teremt a művészet, a technika, illetve a közigazgatás különféle területein tevékenykedő európai színházteremtők számára, hogy a partnerszínházaknál folytatott munka alkalmával egymással a nyelvi korlátokat túlszárnyalva találkozhassanak, különféle munkamódszereket ismerhessenek meg, s ily módon hozzájárulhassanak ahhoz, hogy az európai színház sokféleségét és gazdagságát saját magukban, valamint a köztudatban meghonosítsák.

Az ETC évente két közgyűlést tart, ahol kicserélődnek az ötletek, ahol közös művészeti projektek jönnek létre, ahol erősödik a kultúrák közötti csere, és ahol többnyelvű környezetben új előadások születnek. Az ETC szerkesztésében kétévente kiadott „Mai európai színház" a legjobb európai színművekre ad kitekintést.

A Miskolci Nemzeti Színház az ETC legutóbbi közgyűlésén, 2010. május 13-16. között Nicosiában megkapta a tagfelvételhez szükséges 2/3-os szavazatot, így a magyarországi színházak közül jelenleg egyedül a Miskolci Nemzeti Színház tagja a szervezetnek.

2010. június 1-től a miskolci színház teljes jogú tagként vehet részt olyan nemzetközi projektek kivitelezésében, mint többek között a „Fiatal Európa" 2. része, vagy a „Nyelvek színháza, a színház nyelve". A „Színházak közötti mobilitás" keretében lehetőség nyílik munkatársak cseréjére - műszaki, adminisztrációs és művészeti területen dolgozó munkatársak számára egy maximum egy hónapos munkaösztöndíj során egy másik tagszínházban lehetővé válik a legjobb módszerek egymás közötti cseréje, és a know-how európai szintű gazdagítása.

Emellett természetesen az előadások cseréjében is új perspektíva nyílik. Másik országban, másik nyelven bemutatott előadások esetében az ETC az utazási és fordítási költségekhez hozzájárulva ajánlja fel támogatását.

 

Európa-szerte 40 színház előadásai - ingyen, bérlettel rendelkezőknek

A Miskolci Nemzeti Színház színházbérlettel rendelkező látogatói ez év júniusától nizzai nyaralásuk ideje alatt megnézhetnek egy előadást a Théâtre National de Nice színházban, ausztriai üdülésük alkalmával lelátogathatnak a Stadttheater Klagenfurt színházba, vagy párizsi városlátogatásuk során beiktathatnak egy színházi estet a Téâtre de l'Est Parisien színházban...

Az ETC hálózatához tartozó színházként a Miskolci Nemzeti Színház bérletesei ingyenesen látogathatják az albániai, ausztriai, belgiumi, fehéroroszországi, ciprusi, finnországi, franciaországi, görögországi, grúziai, horvátországi, izraeli, koszovói, lengyelországi, litvániai, luxemburgi, montenegrói, nagy-britanniai, németországi norvégiai, olaszországi, romániai, spanyolországi, svájci, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és törökországi tagszínházakat, Európa-szerte 40 színház előadásait.

További információk az European Theatre Convention honlapján (www.etc-cte.org) találhatók, valamint hamarosan a Miskolci Nemzeti Színház honlapján (www.mnsz.eu).

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása