OSZMI a POSzT-on

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az idei POSZT-on egyrészt két izgalmas kiállítással képviselteti magát, másrészt alkotói beszélgetéseket szervez a Leőwey Klára Gimnáziummal.

oszmi_300


Alkotói beszélgetések az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében:

- Június 4. 15.00 óra, Leőwey Klára Gimnázium, Vendég: Fáy Miklós válogató
- Június 7. 15.00 óra, Leőwey Klára Gimnázium, Vendég: Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Kozma András-debreceni Csokonai Színház
- Június 10. 15.00 óra, Leőwey Klára Gimnázium, Vendég: KoMa Társulat

 

clip_image007

 

Kiállítások az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében a Művészetek Házában:

Major Tamás arcai

Major Tamás az 1945 utáni időszak egyik legnagyobb hatású színházművésze: színész, rendező, színházigazgató, színészpedagógus. A kiállításon mintegy félszáz szerepes fotóval és grafikával mutatjuk be Major pályáját, legfontosabb alakításait. A felvételeken megjelennek Major Tamás színészi eszköztárának legjellegzetesebb vonásai: különös mimikája, fanyar humora, egyedülálló átváltozó képessége. A fotográfiák egyúttal bemutatják a magyar színházművészet történetét az 1930-as évektől kezdve egészen 1984-ig. A színjátszóstílus megváltozását, a szcenikai keret átalakulását, az új rendezőnemzedék megjelenésének hatását is nyomon követhetik a látogatók. A kiállítás hangsúlyos része a videó- és hanginstalláció, mely Major Tamás művészetét reprezentálja. A kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeumban őrzött Major-hagyaték kéziratait és tárgyait felhasználva a színészpedagógus, a politikus, a rendező Major Tamás alakját is körvonalazza.

 

clip_image005

 

„POSZT-itt" színes emlékeztető a találkozó kilenc évéről

A 2010-ben tíz éves Pécsi Országos Színházi Találkozó remek alakalom arra, hogy egy tömör tárlatban felidézzük az elmúlt évtized díjazottjait, melyek mind a színházi szakma, mind a közönség elismerését kivívták. A kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményeinek gazdag anyagából valamint a kategóriák győztes előadásaiból, díszlet- és jelmezterveiből válogat.

forrás: OSZMI

süti beállítások módosítása