Rettentő görög vitéz - Stúdió K

Megfelelő affinitás és releváns korú családtagok nélkül viszonylag ritján jutok el gyerekszínházba, ezért most érdekes próbának tűnt a Stúdió K előadása a Poszt-on. Klasszikus alapanyaggal van dolgunk: érdekes elképzelés antik sztorit leadni az alsó tagozatosoknak, hiszen az ókori görög szöveggyűjteménynél nehéz véresebb, erőszakosabb és incesztussal telítettebb olvasmányt találni a polcon - kérdés, hogy ezt hogyan tudod leadni úgy a gyerekeknek, hogy a pszichológusok ne tüntessenek ellened.

A Stúdió K-nak sikerült. A kétszer fél órás előadásban a fiatal Thészeusz végighenteli az ógörög mondavilágot, hullanak a vele szembeszegülő - természetesen gonosz beállítottságú - mellékszereplők, folyik a vér, még egy emberevő sertés is befigyel. Ennek ellenére sikerült úgy hummorral nyúlni a dologhoz, hogy nem válik nyomasztóvá a történet, a figurákon - Thészeusz ellenfelein is - egytől-egyig nevetni lehet. Erről persze érdemes lenne megkérdezni a nézőtéren ülő gyerekeket, ők biztos autentikusabb választ tudnának adni.


Az előadás bábszínház, érdekes azonban, hogy a színészek azonban nem takarásban, hanem kvázi a bábok meghosszabbításaként dolgoznak, hihetetlenül precizen. Kiemelném a bábok komoly kidolgozottságát, valamint, hogy elképesztő életszerű mozdulatsorokat lehel beléjük a csapat. A színészek közül nekem leginkább a gumiarcú Nagypál Gábor és Hommonai Katalin jelenléte jött be a legjobban, de a többiek sem maradnak le tőlük igazából (amúgy is tök jó volt látni azt a figyelmet és odaadást, ami lejött a társulat munkájáról).

Az egy órás előadás engem simán lekötött, végig szórakoztató volt, és annak ellenére nem nagyon hajlott el a Vitéz László-féle egyszerűbb vonal irányába, hogy a történet is ennek adott táptalajt. Mindenképpen jó családi program a hétvégére, ahogy elnéztem, a gyerekeknek nagyon bejött, nem volt mocorgás és a megfelelő helyeken mindig megérkezett a hangos nevetés. Náluk hangosabban már csak az előttem ülő két huszonéves srác nevetett és tapsolt előadás közben, bizonyítva a bábos műfaj univerzalitását vagy az általuk beszedett cucc erejét.

Az évadban már eadják, de ősszel érdemes elnézni a Ráday utcába.

süti beállítások módosítása