Polarizál és elragadtat

A gazdasági válság, a társadalmi státuszvesztéstől és a társadalmi megosztottságtól való félelem volt az idei német színházi fesztivál, a Theatertreffen előadásainak domináns témája.

treffen


A válogatás során a zsűri a kortárs darabokat részesítette előnyben, ráadásul ezek korunk problémáit dolgozták fel. Mind a kiválasztott művek, mind a mögöttes témák felvillanyozták a közönség egy részét, és szókimondó vitákat váltottak ki. Joachim Sartorius, a Berliner Ensemble művészeti vezetője szerint a viták, beszélgetések is arra ösztönzik a színházzal foglalkozókat, hogy feltegyék maguknak a kérdést, hogyan látják saját művészi felelősségüket a mai világban.

A kortárs problémákra összpontosító fesztivál nagyon sok fiatal nézőt vonzott, és az összesen hatvan eseményre 20.000 jegyet adtak el. Idén nem voltak sem kiemelkedően jó, sem botrányosan rossz előadások, ehelyett a polifónia jellemezte a programot. Mindazonáltal, némi szakadék jött létre a generációk között: míg a szokásos közönség egy része elutasította a színházi válságról szóló forgatókönyveket, addig az új, fiatal közönséget épp ezek izgatták. „A színháznak van jövője, és megérezhettük, hogy milyen is lehet ez a jövő" - nyilatkozta a fesztivál igazgatója, Iris Laufenberg.

A legjobb drámaíró díját Claudia Grehn kapta Harvest (Szüret) című darabjáért, amelyet a Maxim Gorkij Színház mutatott be. A drámaírónő 1982-ben született Wiesbadenben, a hamburgi, rostocki és berlini egyetemeken orosz nyelv és irodalmi, valamint filozófiai tanulmányokat folytatott. 2005-ben a Berlini Művészeti Egyetemen 'creatíve writing'-ot tanult. 2007-ben Kleist-díjat kapott Heimlich Bestialisch című darabjáért, amelyet 2008-ban mutatott be a tübingeni Landestheater.

A Deutsches Nationaltheater Weimar-ban bemutatott Wolfram Lotz The Great March (Nagy menetelés) című darabja, a felkérésre írt művek kategóriájában győzött.

A legjobb férfialakítás díját Paul Herwig kapta a Luc Perceval rendezte Mi lesz veled emberke főszereplőjének, Johannes Pinneberg megformálásáért.

A következő Theatertreffent 2011. május 6 - 22. között rendezik meg.

Forrás: ITI Magyar Központ

4


süti beállítások módosítása