Mesejáték és fesztiválok

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának idei évadbeli utolsó nagyszínpadi bemutatója Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című mesejátéka volt, amelyet Keresztes Attila a színház művészeti igazgatója vitt színre.

400_leander4

 

Leánder, a kobold rútságával anyja bűnéért fizet, aki tündérként emberbe szeretett, s így maga is emberré vált. A gyáva és pipogya Bölömbér király immár több mint 16 éve Leánder erdejében tévelyeg, büntetésül azért, amiért lenyilazta a kobold macskáját. Leánder azzal a feltétellel engedi szabadon az uralkodót, ha az nekiígéri azt, ami még a királynak sincs. Bölömbér boldogan bele is megy a remeknek tűnő alkuba, nem is sejtvén, hogy épp eltévedése után megszületett lánya kezét ígérte a koboldnak. Hazatérve palotájába ámulva találkozik a gyönyörű és mindeddig halottnak hitt apját gyászoló Lenszirom királykisasszonnyal, akinek épp 16. születésnapját és eljegyzését ünneplik. Bölömbér, hogy megmentse lányát, kalitba záratja, éjjel-nappal őrizteti horkolábjaival, ám minden hiába: Leánder megszökteti a lányt, ám ahelyett, hogy macskájává tenné, beleszeret.

 

400_leander1

 

Meséhez méltóan kalandok, varázslat és természetesen erőpróbák sora követi egymást, ám végül minden jóra fordul. Az átok megtörik, Leánder és Lenszirom egymásra talál, szerelmük beteljesül, mint ahogy mindvégig hű szolgáik, Bogyó és Csibecsőr szerelme is.

A Keresztes Attila által rendezett látványos, mozgalmas, humoros jelenetekben bővelkedő előadás dalszövegeit Demény Péter írta, zeneszerzője Incze G. Katalin, dramaturgja Bodó A. Ottó, díszlet- és jelmeztervezője Bianca Imelda Jeremias, koreográfusa pedig Kozma Attila.

 

400_leander3

 

Az előadás szereplői: Nagy Antal, István István, Lőrincz Ágnes, Vencz Stella, Rappert Gábor, Galló Ernő m.v., Varga Andrea, Némethy Zsuzsa, Nagy Csongor, Gaál Gyula, Csiki Orsolya, Nagy Orbán, Bandura Tibor, Bándi Johanna, Nagy Tamás és Nagy Anikó.
A rendező asszisztense Szilágyi Regina.

 

400_leander2

 

A Társulat két előadását is láthatjuk idén Magyarországon rangos színházi fesztiválok versenyprogramjában. A jelenleg zajló POSzT-ra a Veszett fejsze című előadást választották be, a Magyar Színházak XXII. Kisvárdai Fesztiváljára pedig a Három nővér kapott meghívást (előadás időpont: június 25., 18.00 óra).

forrás: Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat

süti beállítások módosítása