Dózsa a Szegedi Szabadtérin

Tánckrónika Dózsa György életéről, igen forró jelenetekkel - ez a Szegedi Szabadtéri Játékok Dózsa produkciója. A parasztfelkelés mitikus vezérének szerepét Novák Péter énekli és táncolja.

szesza_HUN_2C_pozitiv

 

A Szarka Tamás, Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán által jegyzett produkció nem szűkölködik a látványelemekben: izzó koronát helyeznek a címszereplő, Novák Péter fejére, miután egy izzó trónra ültetik. Azok, akik megnézik az előadást, izgalmas látványra számíthatnak, olyannyira, hogy az előadás csúcspontján az egész színpad lángba borulva izzik. A színpadkép leglátványosabb eleme az a hatalmas korona lesz, amely az eredeti, Dózsa fejére tett korona hű mása. A fémből készült 6 méter magas és 6 méter széles monumentális építmény a drámai csúcsponton fellángol.

 

dozsa
Dózsa György

 

A Dózsát Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájában láthatják a Dóm téren. Az autentikus zenében Szarka Tamás, a Ghymes együttes tagja, a dalok szerzőjeként és színpadi zenészként, énekesként is közreműködik, mellette dudásokat, furulyásokat, síposokat, török, olasz, román és szerb együttesek táncosait, zenészeit és a Csík Zenekarból Makó Pétert is láthatjuk és hallhatjuk.


Izzó korona Novák Péter fején

A Szegedi Szabadtéri Játékok Dózsa című tánckrónikája igen forrónak ígérkezik: izzó koronát raknak Novák Péter fejére, miután izzó trónra ültetik egy lángoló korona kolosszus alatt. Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője nagyon elégedett a tervekkel.

Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetőjének jóváhagyásával elfogadták a Szegedi Szabadtéri Játékok Dózsa című előadásának díszletterveit. A Szarka Tamás, Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán által jegyzett produkció nem szűkölködik a látványelemekben. A lángoló jelenetek mellett érdekesség, hogy a címszerepet alakító Novák Péter idén ugyanolyan idős, mint Dózsa György volt az 1514-es parasztfelkelés idején.

A fantasztikus produkció díszletét Tóth Kázmér tervezte, aki elmondta, azok, akik megnézik az előadást, sok változásra, sok izgalmas képre számíthatnak, az előadás csúcspontján az egész színpad lángba borulva izzik.

A tűz minden formában megjelenik, például az oldalsó falakon, a tüllökön vagy, mintegy összetartozás jeleként Dózsa seregének gyülekezéskor. Dózsa megégetésének szimbolizálása sem szűkölködik a lángokból. A jelenetben Novák Péter fejére ugyanis egy izzó korona kerül, éppen akkor, amikor egy izzó trónon ül.

 

 

novak_peter_w
Novák Péter

 

A színpadkép egyik leglátványosabb eleme egy hatalmas korona lesz, ami annak a koronának a hű mása, amelyet Dózsa fejére tettek megégetésekor. A fémből készült 6 méter magas és 6 méter széles korona nemcsak mozogni fog, hanem még lángolni is.

A tüzes jeleneteket a tüzes táncok még vadabbá teszik, Zsuráfszky Zoltán koreográfus úgy fogalmazott: „A középkori táncoktól sem ijedek meg, az ugrósoktól, vagy éppen a hangszerektől, például a csimpolyától. Motívumaiban, ritmikájában, zenéjében pazar lehetőségeket tartogat az anyag.". Az énekmondó szerepében Szarka Tamást, a jól ismert Ghymes együttes tagját láthatjuk, aki zeneszerző, dalszövegíróként is közreműködik a produkcióban.

 

dozsakreativ

 

Szarka - Zsuráfszky - Vincze
DÓZSA
- tánckrónika Dózsa György tetteiről -
Zsuráfszky Zoltán ötletéből írta: Vincze Zsuzsa

Címszerepben: Novák Péter

Közreműködnek:
Az énekmondó szerepében: Szarka Tamás (Ghymes)

valamint
a Honvéd Táncszínház művészei,
a Szeged Táncegyüttes,
a nyíregyházi Táncművészeti Iskola növendékei, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes,

továbbá

török, szlovák, olasz, román és szerb együttesek táncosai és zenészei
Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás
Tánczenei szerkesztő: Makó Péter
Díszlet: Tóth Kázmér
Jelmez: Vincze Zsuzsa

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Helyszín: Szeged, Dóm tér
Előadás időpontok: 2010. július 16., 17.  - 21.00 h
Jegyvásárlás a Dózsa c. előadásra >>>

forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása